Четящи деца с две дарения за шуменската болница

Още 4 каузи могат да бъдат реализирани с любов към книгите

Екипът на интернет платформата "Чети - дари" помогна на две отделения на шуменската болница с прецизна апаратура за деца със сърдечно-съдови проблеми. Тази седмица детско и неонатологично отделение получиха по един 6-канален електрокардиограф. Апаратите са с вграден софтуер, запаметяват извършени електрокардиографски записи и дават възможност за по-прецизно диагностиране на минимални отклонения в сърдечния ритъм, както и за сравнителен анализ между настоящ и по-ранен ЕКГ-запис на един и същ пациент. Дарението е на стойност 3 300 лева и е в резултат на изпълнената кауза „Подари обич и грижа на децата с болни сърца” по проекта "Дарявай, докато четеш".trsh2012-2

Той е иницииран от дамите от Инер Уил клуб – Шумен още през 2016 г. В интернет-платформата до момента са регистрирани 1 042 деца читатели от цялата страна. Идеята е те да четат предложени книги, подходящи за ученици от първи до 12-ти клас, после решават тестове с въпроси по тяхното съдържание и печелят кредити. След това всяко дете решава за каква кауза /посочени са в сайта б.а./ предпочита да дари натрупаните точки. Членовете на клуба превръщат кредитите в средства, с които се реализира каузата.

Така децата се превръщат в четящи дарители. За последната кауза за шуменската болница 108 момичета и момчета са дарили натрупаните кредити от решени тестове по прочетени книги. От тях 55 са от Шумен, а 53 са от всички краища на страната - Белене, Бургас, Брегово, Балчик, Велико Търново, Велики Преслав, Димитровград, Добрич, Дупница, Каолиново, Лясковец, Пловдив, Разград, Самоков, Свищов, Сопот, София, Търговище, Чирпан и Хасково, съобщават от инициаторките.

Това е четвърта реализирана благотворителна идея по проекта. В момента на сайта са представени още 4 каузи, които предстои да бъдат реализирани - "Осинови книга"- Дарителска програма на Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, "Очи на четири лапи" - училище за кучета водачи, Подкрепа за „специални” деца и младежи от Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Нови пазар за закупуване на сух басейн и Организиране на Детски фестивал на баскетбола срещу заседналия начин на живот, обездвижване и справяне с агресията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България