Чуждоезичните ни дечица

Всяко европейско дете трябва да учи по два чужди езика. Според очевидци на едно изнесено във Варна заседание, тази препоръка на Еврокомисията зарадвала зам.-министърката на образованието ни г-жа Деница Сачева така, както младият Робинзон бил зарадван от възможността да се качи на онзи кораб, с който впоследствие станал най-прочутият корабокрушенец в света.

Всяко българче полиглот! Прекрасно! Какви хоризонти! Остават само няколко подробности. Като например, да спрат да отпадат от училище ония над 14 хиляди българчета годишно, чиито родители са крайно бедни или емигрират. И да бъдат записани в съответното СОУ ония стотици хлапета от всеки град, които изобщо не тръгват в първи клас. И учениците от турските ни села - повечето, ако не всичките - да започнат да разбират учителките си, които преподават не на майчиния им, а на официалния език.

И госпожа Сачева да направи до ЕК следното запитване: петокласниците, които говорят на български, турски и цигански, но не могат да пишат, на колко езика се водят научени - на два или на три?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари