Шефът на НСO погнат от военната прокуратура

Генерал Ангел Антонов ползвал ловното стопанство „Кричим“ като бащиния

Военна прокуратура извършва проверка по сигнали срещу директора на Националната служба за охрана (НСО) ген. Ангел Антонов. Служители на поверената му институция съобщават за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство “Кричим”.

Антонов е разпитван 2 пъти вече в хода на проверката, показания са дали 25 негови подчинени, съобщиха двама от тях вчера. Военните обвинители проучили вече и някои договори за обществени поръчки, сключени от НСО.

В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е пребивавал в бившия имот на Царя, а още по-малко е водил на лов там чужди държавници.

Сериозни били и нарушенията в автопарка. По нареждане на главния гард на властта важни властимащи, без да подозират, се возели в коли на частни фирми, вместо в служебните, които им осигуряват висока степен на сигурност. А близки на ген. Антонов – включително негов роднина – карали автомобили, предоставени на НСО за “тестдрайф” от компании - вносители.

Сигналите, по които работят обвинителите с пагони, са получени в президентството и препратени до главния прокурор.

Още миналата есен държавният глава Румен Радев изрази недоверие в шефа на службата за охрана, припомни нашият изпочник, като отбеляза, че Антонов напоследък е изгубил и доверието на премиера.

Той е назначен за началник на НСО от президента Плевнелиев през 2014 г. Икономист е, но кариерата му е полицейска. Той расте в нея от 1993 г. - оперативен работник в Първо РПУ, началник на сектор срещу пране на пари в НСБОП, шеф на криминалната (2010-2011) и националната полиция (2011-2013). Понижен е в длъжност в мандата на министър Цветлин Йовчев, но се издига пак след смяната на правителството и се оказва начело на държавните охранители.

Служители на НСО разказват, че животът на началника им бил подвластен на две страсти - скъпите автомобили и лова. Имал личен служебен парк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов. Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечево месо. В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене...

Както писа “Труд”, през октомври 2017 г. президентът предложи на правителството начело на НСO да застане Тодор Гребенаров, който също е бивш шеф на полицията. Разбра се, че Радев не одобрявал управленската политика на Антонов - при него постъпили оплаквания от служители и клиенти на НСО. По закон държавният глава назначава директора, но след съгласуване с МС.

Според нашия източник, за да остане на поста, Антонов търсел сега срещи с държавни мъже.

От пресцентъра на прокуратурата до късно снощи не предоставиха отговор на въпросите ни по темата.

Ген. Ангел Антонов:

Няма ловно

стопанство „Кричим”

“Царският” имот е на НСO от две години

“Няма такова ловно стопанство – Кричим и няма да коментирам нищо по този въпрос”. Това заяви вчера шефът на НСО, запитан за прокурорската проверка срещу него.

Ловно стопанство “Кричим”, разбира се, има. Неговото управление бе върнато на НСО през 2014 г. Това се случи, след като Върховният касационен съд постанови, че бившият цар Симеон и сестра му Мария Луиза нямат право на собственост върху него и резиденцията, тъй като тя е строена с пари на държавното интенданство миналия век. Веднага след съдебното решение “царският” имот бе даден на Министерството на финансите, но и тогавашният министър Симеон Дянков го ползваше лично, макар че след като го ремонтира обяви, че бъде отворен за посетители. Може би и затова “Кричим” беше даден отново на НСО, заедно с персонала и плюс 180 000 лв. за стопанисването му в бюджета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България