Южна Корея и САЩ отлагат военните учения по време на зимната олимпиада

Президентите на Южна Корея и САЩ Мун Дже-ин и Доналд Тръмп са се съгласили в четвъртък да отложат общите военни учения по време на Зимните Олимпийски игри, които трябва да се проведат следващия месец в южнокорейския зимен курорт Пьончан, предава местната информационна агенция Yonhap, като се позовава на съобщение от пресслужбата на южнокорейското президентство. Това се е случило по време на телефонен разговор между двамата лидери, а инициатор на отлагането е бил президентът на Южна Корея.

„Вярвам, че можем да помогнем много за успеха на Зимните Олимпийски игри в Пьончан ако отложим общите военни учения между Южна Корея и САЩ, които трябва да се проведат по същото време като Олимпиадата, разбира се, ако Северна Корея не предприеме нови провокации“, е заявил Мун.

Президентът на САЩ се е съгласил, заявявайки, че Мун може да каже на Северна Корея, че по време на Олимпиадата няма да се провеждат военни маневри.

Разговорът между Мун и Тръмп се проведе един ден, след като двете Кореи се разбраха да отворят отново комуникационни канал между тях, като прелюдия към продължаването на преговорите на ниво правителства за първи път от декември 2015 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия