Ядем с една трета по-малко свинско

През лятото залагаме на пиле и риба

През зимата ще забравим болестта и ще сложим на масата пържоли и наденици

С една трета по-малко свинско сме изяли през лятото в сравнение с периода преди избухване на африканската чума по свинете. Причината обаче не е само в притеснението и паниката на купувачите от заразата, а и заради традиционното намаляване на консумацията през горещите месеци. Това обясни пред “Труд” експертът и бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Въпреки, че няма реална опасност за хората, е нормално потребителите да се притесняват от чумата, каза той. Но бе категоричен, че заразени с чума мръвки няма как да стигнат до големите магазини. Ако хората са замразили месото на заклани животни, които се опитаха да опазят от болестта, те не биха го продали, а ще го ползват на собствената си трапеза, обясни Найденов.

Това, че ядем с около 30% по-малко свинско се дължи основно на сезона. Българинът традиционно залага на по-леки храни в летните горещи месеци като риба, пиле и зеленчуци, категоричен бе Найденов. Не очаквам заради намалелия интерес към свинското да се повиши търсенето на други меса като телешко и говеждо, каза експертът.

Фактът че, търсенето на пържоли е намаляло, потвърждават и актуалните промоции на големите търговски вериги. Въпреки, че в началото на кризата с чумата по свинете някои предричаха поскъпване на месото, в момента в магазините то масово се предлага с намаления до 40%, показа наша проверка.

Очаква се свинското още да поевтинее, защото близо две трети от цената му се формира от тази на фуража, а годината е добра в това отношение, каза Найденов. Той бе категоричен, че веднага щом времето застудее българите ще се обърнат към традициите и ще забравят притесненията си. Поне до следващото лято, когато се очаква нов бум на африканската чума у нас. Поне това показва практиката в Европа - болестта се възражда през топлите месеци и повтаря местата, които са били заразени преди година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика