1 200 лв. получи късметлията, извадил кръста от богоявленските води в Търговище

Младият мъж, успял да стигне пръв до кръста в ледената вода, нарекъл средствата от откупката за благотворителни цели. Снимка: Община Търговище

1 200 лв. получи 29-годишният Георги Георгиев, който имаше късмета да хване кръста на Богоявление в Търговище. Заедно с него в студените води на градския шадраван, където се извършва ритуалът, се наредиха още 8 смелчаци. Най-находчив се оказа Георги, който работел зад граница, но се зарекъл тази година да нагази в ледената вода и да пробва късмета си да стигне до кръста. Пред присъстващите на площад „Свобода“ той заяви, че е намислил парите, които получи от църквата за кръста, да отидат за благотворително дело. Планирал да ги даде в закусвалня, за да дава безплатно храна на бедни хора.

Сумата за откупката на разпятието по традиция в Търговище се събира от дарители, между които и мюсюлмани.

Богоявленският водосвет и тази година беше отслужен от стафрофорен иконом Славчо Проданов, който възстанови ритуала в града през 1991 г. Заедно с него бяха протойереите Бисер Христов, Анатоли Тодоров и Димитър Байков.

На ритуала, организиран от Архиерейското наместничество и Община Търговище, присъстваха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, много граждани.

Коментари

Задължително поле