10 книги, които трябва да прочетеш преди 40 (Част 1)

Има книги, които всички трябва да прочетем без значение на каква възраст сме. Това са книги, които остават с нас завинаги или такива, които са толкова популярни, че няма как да не сме запознати с тях дори само от обща култура. Както се казва книгата е прозорец към света, затова днес ти представяме селекция, която ще даде полет на въображението ти. Това са книгите, без които бихме били по-малко хора. Това са романите, които те хващат за гърлото от първата страница и не те пускат до последната.

В селекцията ни са включени само чуждестранни издания, защото на българските книги и автори ще отделим специална статия. Тук ще видиш световни класики, които не са сред задължителния списък за четене, но определено ще обогатят общата ти култура. Не забравяй, че това е само първа част, на сайта ни можеш да научиш и кои са останалите книги, които трябва да добавиш към личната си библиотека.

„Гроздовете на гнева“ от Джон Стайнбек

Преди години се запознах с дама, която беше прочела повече от 1000 книги. Любимата ѝ беше „Гроздовете на гнева“ от Джон Стайнбек, затова романът неслучайно е и на челно място в нашата класация. Стайнбек печели „Пулицър“ за книгата, а романът остава почти век една от задължителните класики. 

 „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли

„Да убиеш присмехулник“ остава в световната белетристика като изключителен литературен феномен. Романът представя едни от най-големите общочовешки стойности през очите на едно дете. Брилянтната творба на Харпър Ли има и своето продължение - „И страж да бди на пост“. Препоръчваме ти и двете.

 „1984“ от Джордж Оруел

Това е една от онези книги, за които думите „Само още няколко страници.“ всъщност значат „Само още няколко глави“. Книгата е брилянтна, защото представя едни от най-големите човешки пороци в свят, толкова далечен от нашия, колкото и близък. Тази антиутопия представя и редица проблеми, пред които сме изправени днес.

„Параграф 22“ от Джоузеф Хелър

„Параграф 22“ е роман на Джоузеф Хелър, издаден през 1961 г. Действието в него се развива по време на Втората световна война, като събитията са разказани от различни герои в нехронологичен вид и от различна гледна точка. Може и да звучи малко объркващо, но книгата неслучайно се нарежда сред задължителните четива.

„Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд 

Книгата е смятана за един от най-големите романи на 20 век. „Великият Гетсби“ предизвиква тежки коментари заради светлината, в която представя епохата, както и за езика и сексуалните сцени. Книгата е сред класиките, които не бива да пропускаш.

Очаквай още книги в Част 2 на нашата селекция с класики!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл