10 млрд. лв. несъбрани данъци след Асен Василев

По време на управлението на Асен Василев в списъка на големите длъжници без имущество са добавени 3627 фирми, които имат борчове към хазната общо за 1,67 млрд. лв.

Борчове за 1,67 млрд. лв. са натрупани през последната една година

3627 са новите длъжници

Просрочени данъчни задължения за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев. В страната има 19 600 фирми с забавени плащания към държавната хазна за над 5000 лв., показват данни на Националната агенция за приходи.

Още в началото на управлението си като министър на финансите в служебния кабинет Асен Василев обясни как има много фирми с просрочени задължения за милиони и той ще се захване с решаването на проблема. Оказва се, че година по-късно фирмите с големи просрочия не само не са намалели, а напротив - увеличили са се. В началото на управлението на Асен Василев имаше 28 дружества със задължения за над 20 млн. лв. Една година по-късно техният брой е 30. Само няколко дружества са отпаднали от класацията на фирми с най-големи задължения, едно от които защото вече е прекратена регистрацията му в търговския регистър, но за сметка на това има нови фирми с големи борчове. Задълженията към хазната на повечето фирми с борчове над 20 млн. лв. за година малко са нараснали, вероятно заради натрупаните наказателни лихви.

НАП поддържа два списъка на големи длъжници към хазната. И в двата списъка влизат фирми и граждани с просрочени задължения над 5000 лв., които нямат пари в банки, с които дължимите налози може да бъдат платени. Но в първия списък влизат тези, които нямат никакво имущество, върху което НАП може да наложи обезпечение, а във втория влизат фирми, които разполагат с някакво имущество, което като бъде разпродадено от НАП може да покрие поне част от задълженията им.

Според последните данни на НАП към края на юни в първия списък попадат 16 830 фирми, които нямат никакво имущество за покриване на задълженията им в общ размер над 8,5 млрд. лв. А във втория списък са включени 2770 фирми със задължения към хазната за над 1,7 млрд. лв. За 13 месеца, през които Асен Василев беше министър на финансите, само в първия списък на длъжниците са добавени 3627 фирми с общ размер на просрочените задължение над 1,67 млрд. лв. Оказва се, че по време на управлението на Асен Василев редица фирми са натрупали огромни просрочени задължения към държавния бюджет, които едва ли някога ща може да бъдат събрани, защото нямат никакво имущество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси