10 от най-красивите метростанции в света

Превръщат се в музеи, галерии и сватбени зали

Посещават ги като атракции, вдъхновяват дизайнери

В Швеция можете да видите редки животни и растения

Под земята можете и да напазарувате пресни плодове и зеленчуци

Докато чакате се чувствате като в приключенския роман „Капитан Немо“ на Жул Верн

Свикнали сме да приемаме метро станциите като място, в което влизаме единствено за да се придвижим по-бързо от точка А до точка Б. За разлика от „нормалните“ хора модните дизайнери например обичат да наблюдават хората на подземните гари и черпят от тях вдъхновение за своите колекции. Често станциите се превръщат и в музеи, тъй като при изграждането им често се разкриват древни артефакти и интересни находки от преди хилядолетия. Родната столица София не прави изключение от това правило.

И докато в края на миналия век филмите от Холивуд ни представяха метростанциите като негостоприемно и често опасно място, развитието на технологиите, както и включването на дизайнери и архитекти в изгражданто им, превърна част от станциите по света в произведения на изкуството. Все повече са и туристите, които не просто взимат метрото до поредната забележителност или известен ресторант, а влизат под земята, за да ги разгледат.

Предлагаме ви да се разходите из едни от най-красивите и атрактивни метростанции по света.

1. Любимо място за сватби

Освен влака за центъра например, в метростанцията „Булевард Фамоса“ можете да хванете и този за семейния живот. Основната причина влюбените да се врекат във вечна вярност под земята в тайванския град Kaohsiung е склуптура, направено от 4500 стъклени панела в ярки цветове. Тя е дело на дизанейра Narcissus Quangliata и е сред най-големите стъклени скулптури в света.

 

 

2. Светлинен панел впечатлява в Неапол

Въпреки че се намира на близо 50 метра под земята метростанция „Толедо“ в италианския град Неапол често е включвана в световни класации за атрактивни станции заради искрящата й светлина. Благодарение на дизайнера Робърт Уилсън и творбата му „Панели от светлина“.

 

 

 

 

3. В Ню Йорк има и тайна платформа

Безспорно една от най-впечатляващите станции на метрото в света е централния терминал в Ню Йорк. Това е и най-голямата железопътна станция в света, включена в рекордите на книгата на Гинес. Платформите, от които можете да отпътувате тук са цели 44, като има дори и още една тайна, принадлежала на Уолдорф Астория. Известна е и с емблематичните си часовници, както и с пазарът, разположен на територията й.

 

 

 

4. Реч на Сталин вдъхновила мозайки

Станция „Комсомолска“ в Москва, често не просто присъства, но и оглавява класацията на най-красивите метростанции в света. Тук не необичайно да срещнете и различни фотографи, дошли специално да снимат мястото. Дизайнът е на Дмитрий Чечулин. Полилеите и таваните в станцията наподобяват на бална зала, а мозайките са инспирирани от една от най-прочутите речи на Сталин, дадена по време на Втората световна война.

 

 

5. Като в подводница

Да се пренесете в света на писателя-фантаст Жул Верн не е толкова трудно, ако решите да слезете на метростанция Arts Et Metiers във френската столица Париж. Дизайнерът Francois Schuiten облицова станцията с мед, така че се създава усещане, че посетителите в нея се намират в подводница.

 

 

 

6. Мрамор от пода до тавана

Станцията „Парка на победата“ в Москва се слави с едни от най-дългите ескалатори, но и с дизайна си – стъкло и мрамор, съчетани от пода до тавана и илюстровани стени. Въобще според пътуващите по света станциите на метрото в Москва, всяка от които е уникална, са сред най-красивите в света.

 

 

 

 

7. Маяковская впечатлява от 1938 г. насам

Сред най-известните и считани за най-красиви метростанции в Москва е и „Маяковска“. Тя е изградена през далечната 1938 година, но още впечатлява пътниците в руската столица със светлината, простора, украсата от мрамор и неръждаема стомана и лампите, дискретно скрити в ниши в тавана. Станцията е дело на дизайнера Александър Дейнека.

 

 

 

8. Медузи светят в Дубай

Огромни полилеи – светещи медузи, впечатляват в метростанцията Буржуман център в Дубай. Преди 2012 година гарата носеше името Кхалид Бин Ал Уалеед. Стените на подземната станция са украсени с фотоси, които разказват за труда и ежедневието на местните ловци на перли.

 

 

 

 

9. Шарени мъниста до входа на Лувъра

Французите са известни с изисканата си естетика и любов към красивото. Не прави изключение и станцията в близост до Лувъра, която е украсена с огромни мъниста, групирани в причудливи фигури от Jean-Michel Othoniel. Въпреки че за част от посетителите украсата е доста кичозна, французите се гордеят с нея.

 

 

 

10. С украса от дворец

В Столкхолм се намира още една впечатляваща метростанция. Kungstradgarden е решена в индустриален стил и е украсена с реликви от стария столкхолмския дворец Makalos. Известна е още с растенията и животинските си обитатели, сред които е и рядък паяк, който не може да бъде видян на друго място в Швеция.

Коментари

Задължително поле