10% ръст на възнагражденията в Пловдив отчетоха на бизнес форум

10% ръст във възнагражденията на трудещите се от от Пловдив и региона бе отчетен в четвъртък по време на националния бизнес форум "Силни региони за силна икономика", който се проведе в Конгресния център на Международния панаир. "През последните години Пловдив е известен със своето бързо развитие благодарение на производството и индустрията, което прави икономическото развитие на града и региона все по-ясно видимо. Всеки месец тук се открива нов завод или се разширява такъв, а това говори за силна динамика на икономиката. Безработицата е

под 3 % в града и под 6 % за региона", заяви заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при откриването на форума.

"Последните икономически данни показват, че най-динамично се е развил секторът на бизнес услугите, което говори за по-голяма добавена стойност - добър знак, че Пловдив и регионът вървят към правилния път, част от който са дигитализацията, автоматизацията и добро образование", допълни зам.-кметът Стоянов. Според него бъдещето на града под тепетата ще зависи от икономическата динамика и привличането на хора в Пловдив, а добър знак освен ръста на заплащане с 10 % е и фактът, че все повече компании започват да инвестират в образование и дуалното обучение.

"Няма как да имаме добро образование без бизнесът да се включи в него. Добрите модели по света са свързани с подобно участие. Добра перспектива е и отварянето на пазара на труда за граждани от ЕС", заключи заместник-кметът Стефан Стоянов. Той получи специален сертификат за оказана подкрепа и подпомагане на българския бизнес, с който Община Пловдив бе удостоена.

Коментари

Задължително поле