10-те най-богати в света спечелили $540 милиарда от началото на пандемията

Вторият по богатство в света - Джез Безос, е спечелил толкова много от началото на коронакризата, че може да даде по $105 000 бонус на всичките си 876 000 служители в „Амазон” и пак да бъде толкова богат, колкото преди пандемията, изчисли „Оксфам”.

Могат да купят ваксини за всички по света

Общото състояние на 10-те най-богати хора в света е нараснало с 540 милиарда долара по време на пандемията от коронавируса, изчисли неправителствената организация „Оксфам”, предаде Би Би Си.

Тази сума е достатъчна, за да бъдат купени ваксини за всички по света, посочва организацията. Неин доклад установява, че общото богатство на 10-те милиардери е равно на общите разходи на правителствата от Г-20 за възстановяване от коронакризата. По този повод „Оксфам” препоръчва правителствата по света да обмислят въвеждането на данъци за супербогатите.

Докладът на организацията, озаглавен „Вирусът на неравенството”, бе публикуван днес, в навечерието на започващия тази седмица икономически форум в Давос. От „Оксфам” обясняват, че безпрецедентната помощ, оказана от правителствата за икономиките на отделните държави, е довела до скок на фондовите борси, което е увеличило богатството на милиардерите, докато реалната икономика е изправена пред най-дълбоката рецесия от един век.

Коментари

Задължително поле