10 шокиращи факта за китайците

В тази статия ще откриете различни китайски практики, който ще ви учудят до краен предел.  Те са непознати за западния свят и вероятно ще ви се сторят особено странни.

1. Подаръците се отказват няколко пъти преди да се приемат  

Без значение колко хубав и интересен подарък поднасяте, в Китай той ще ви бъде отказан поне веднъж преди да бъде приет. Това е нещо обичайно сред местното население. Причината не е в подаръка, а в тяхното чувство за изключителна учтивост. Китайците не обичат, подобно на други нации, да купуват скъпи подаръци. В много случаи това може да се приеме за подкуп. Така че, ако решите да направите подарък на някой китаец, не влагайте голяма финансова стойност в него.

 

2. Много жени носят фейскини на плажа 

Фейскини е маска, предназначена за плувци, която покрива главата и разкрива само очите, носа и устата. Вероятно знаете, че в Китай бялата кожа е идеал за красота при жените. Слънцето очевидно е враг на това разбиране. Целта на маската е да предпази носещия я от ултравиолетови лъчи, докато е на пряка слънчева светлина и от медузи, насекоми и други дразнители на плажа.

 

3. Понякога полицията използва гъски вместо кучета  

Може да звучи странно, но на места като провинцията Синцзян, полицията понякога използва домашни гъски вместо кучета. Това е така, защото гъските могат да бъдат силни и агресивни, и същевременно притежават добро зрение. Те пазят територията си много зорко и няма да спрат да крещят, докато натрапникът не си отиде.

 

4. Китайците си подремват почти навсякъде 

Повечето хора в Китай работят по много часове всяка седмица, понякога без почивен ден. Ето защо е напълно разбираемо, че те си подремват през деня, където и да са. Независимо дали става въпрос за работното им място, във влака или дори на пейка на улицата, те никога няма да се поколебаят да затворят очи за няколко минути. Минувачите знаят, че не бива да ги безпокоят.

 

5. Китайците обичат да плюят на публично място  

Докато плюенето се счита за невъзпитано в западните страни, в Китай се смята, че това е пречистващо действие. Едва последните години започват много кампании, целящи да научат хората да се въздържат от този навик. Основните мотиви са хигиенични и санитари. Конкретно Пекин наложи такса от 50 юана (около $ 6.50) на всеки, който е бил хванат да плюе пред Олимпиадата.

 

6. Една булка трябва да плаче насила една седмица преди сватбата  

Този древен обичай е спазван в много райони на провинция Южен Китай в продължение на векове. Традицията датира от периода на воюващите държави (475 пр.н.е. до 221 пр.н.е.). Историята разказва, че майката плачела в краката на дъщеря си в края на сватбата, молейки да не я напуска. В днешно време все още има области, в които следват тази практиката. Булките са длъжни да плачат всеки ден през седмицата или дори в месеца, преди сватбата. През последните години булката е била длъжна да плаче и по време на самата сватба.

 

7. Китайците пият вряла вода 

Пиенето на вряла вода може да изглежда абсурдно за някои хора. Китайците обаче вярват, че тя третира всички видове заболявания, от обикновена настинка до холера. Тази традиция произхожда от 4 век пр.н.е.. Хората са смятали, че пиенето на топла вода ще балансира Ин (добри) и Ян (лошо) елементите в тялото. В днешно време топла вода може да се намери на повечето публични места, като гари и летища.

 

8. Добър знак е, ако оставиш храна в чинията си  

В много страни, като Индия и Япония, оставянето на недоядена храна в чинията означава, че храната не е била достатъчно вкусна. В Китай същото действие означава, че все още сте гладни и вашият домакин не ви предлага достатъчно храна. Президентът Си Дзинпин установява какво количество храна се изхвърля всяка година и остава шокиран. Ето защо през 2020 г. страната стартира кампанията "The Clean Plate" (изчисти чинията) в опит да намали разхищаването на храна.

 

9. Често се носят пижами на публични места  

Пижамите, които западният свят носи от години, се появяват за първи път в Китай едва през ХХ век. Логично, по това време те са на много високи цени. Само богатата част от обществото може да си ги позволи. Поради тази причина пижамите се носели и на обществени места, за да се покаже социален статус. Дори и днес, когато почти всеки може да си позволи пижама, да се носят извън дома е въпрос на по-висок статус.

 

10. Жените от Червения Яо се подстригват веднъж в живота си 

Червеният Яо е живописно китайско село, скрито в природата. Селото има само 600 жители от 78 различни семейства. Но причината да е световно известно е заради дамските прически. Техните коси растат до 5 фута на дължина и тежат до 2 килограма! Тайната на дългата коса е смес от ферментирала оризова вода с кора на помело и масло от семена на чай. Те се използват, за изплакване на косата след измиване.

Коментари

Задължително поле