100 минути Кървава луна над България

Слънцето, Земята и спътникът й в една линия (ИНТЕРАКТИВНА ИНФОГРАФИКА)

Малко над 100 минути над България ще грее кървава луна. Причината е най-дългото лунно затъмнение за века. У нас явлението ще започне в 21.24 ч. на 27 юли, а пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като естественият спътник на Земята ще бъде в червеникав цвят.

Рядкото небесно явление ще може да се наблюдава най-добре в Източна Африка, Близкия изток и Централна Азия. По тези места затъмнението ще продължи над 6 часа, докато у нас то ще трае малко над час и половина. В Европа и Австралия Луната ще се вижда най-добре при изгрева и залеза ѝ. От НАСА уточниха, че най-доброто място за наблюдение в света ще бъде Етиопия.

Предстоящото пълно лунно затъмнение е по-специално с това, че ще стане по време на пълнолуние, докато Слънцето, Земята и Луната ще са перфектно подредени в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противопоставяне. Така Земята ще се застане точно между Луната и Слънцето, а сянката ѝ ще закрие напълно спътника, който ще мине почти през центъра на сянката на планетата.

По същото време пък Марс ще бъде в такава позиция спрямо Слънцето, че също ще се вижда по-ярко и червено от обикновено. Червената планета ще е най-близо до Земята и ще може да се наблюдава цяла нощ и ще има най-голям блясък.

На много места в страната обсерваториите в страната организират наблюдения. На Шуменското плато телескопите ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават събитията в реално време.

Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в Димитровград също предлага наблюдение на пълно лунно затъмнение.

 

Д-р Никола Петров, директор на НАО „Рожен”:

От 22.30 до 23.00 ч ще е най-интересният момент

Георги Узунов,

Труд, Смолян

07-2-new- Господин Петров, на 27 юли ще има пълно лунно затъмнение, то ще е видимо ли в България и ще го наблюдавате ли от Националната астрономическа обсерватория на Рожен?

- Не само от България, от цяла Европа ще може да се наблюдава, при хубаво време обаче. Разбира се и ние в НАО ще го гледаме и ще правим съответните измервания и оценки. Фазата на затъмнението ще почне след 21 часа, но максималното закриване на лунния диск от сянката на Земята ще е след 22.30 до 23.00 часа и тогава ще е най-интересният момент от фазата на лунното затъмнение. Луната ще се вижда оранжево-червена, но цветът зависи основно от състоянието на земната атмосфера. Да, Луната ще се закрива от Земята.

- Какво още предстои?

- По време на пълното лунно затъмнение Марс ще бъде най-близо до Земята, което не се е случвало от 2004-а г насам. Явлението се нарича „Опозитивен Марс”, което значи, че Слънцето, Земята и Марс ще са почти в една линия, от едната страна на Небесното светило. Лунните затъмнения не предизвикват кой-знае какъв патос и ентусиазъм в научните среди, но пък и не се случват всеки ден. Последното лунно затъмнение е било преди 2-3 години, но закриването на луната много по-често може да се види в живота на един човек отколкото слънчевите затъмнения, които се случват 3 пъти по-често от лунните. И тук ще отбележа, че лунните могат да се наблюдават в коридор от над 2000 километра, докато слънчевите са в коридор от 100-120 километра. Затова много по-често хората виждат лунните, а не могат да видят слънчевите затъмнения.

Коментари

Задължително поле