100 художници с изложба в Онкологията

Художничката Дили Бозаджиева (вляво) и кураторът на изложбата Бистра Стойчева.

350 картини в коридора на Лъчетерапевтичния комплекс

Картини без маска - 2020 г. - новото лице на проекта “Продължаваме”

Селекцията е на галериста Бистра Стойчева

Изложба с 350 картини на близо 100 художници бе открита вчера в Онкологията. Тя е част от арт-инициативата “Продължаваме” и е единадесета поред за София през последните три години. Макар и в пандемична ситуация, художествената проява е отново посланик на живота и надеждата. Двама бивши здравни министри се оказаха един до друг на импровизираното откриване - депутатката Десислава Атанасова и д-р Стефан Константинов, настоящ директор на Онкологичната болница.

Мястото за експозицията е в просторния коридор на Лъчетерапевтичния комплекс на болницата. Хуманната инициатива започва през 2018 г. и нейните инициатори от болницата успяват да привлекат най-добрите творци, художници и автори, чрез професионалната селекция на галериста Бистра Стойчева. Инициативата, “родена” в столичната болница, не спира своя пълноценен живот и по време на пандемията. Примерът е последван от онкологични центрове в Русе и Бургас с единствената цел: идеята да достигне до повече хора, а в болничните центрове да бъдат оформени художествени пространства.

В изложбата могат да се видят картини на известните художници Петър Мичев-Педро и Васил Петров - наричан българският Рембранд, на Анастасия Ножарова - единствената жива ученичка на Златю Бояджиев, Дили Бозаджиева, Димитър Анастасов, Ромео Смиленов, Александър Сергеев, Анатоли Станкулов, Анелия Гълъбова, Анна Сотникова и много други.

“Изложбата е свеж полъх за хора, болни от сериозни заболявания и живеещи във време, което всеки ден ражда несигурност. Тя трябваше да бъде открита много по-пищно - щяха да пеят, да свирят, все важни неща за душата на болните, но епидемичната обстановка промени плановете ни, за съжаление. Всички пациенти, медицинският персонал ще могат да минат, спазвайки дистанция, и да се насладят на цялата тази красота”, сподели за “Труд” д-р Стефан Константинов.

“Това е най-голямата хуманитарна проява в България”, обясни кураторът на изложбата Бистра Стойчева и отбеляза, че проектът е направен с много любов и душа за хората, които имат нужда от красота и вдъхновение в този труден момент на живота им. Тя сподели за бъдещ проект, в който стъклата и тавана на това пространство в Онкологията ще бъдат направени витражно, тоест светещи. Паркът, който се вижда през стъклата и параклисът в него, ще допълнят идеята за това. “Участвам в изложбата, защото чувствам, че мога да помогна с изкуството си, само с пари не става, трябва и душа”, сподели художничката Дили Бозаджиева, която е творец със собствен почерк, оставящ следи с творбите си, изрисувани с мериносова вълна.

Коментари

Задължително поле