105 коли следят тол системата

Създават ново звено в пътната агенция

105 оборудвани с камери моторни превозни средства ще следят за неплатени тол такси и винетки.

Тяхната експлоатация се обезпечава с 2,07 млн. лв. по бюджета на МРРБ, отпуснати допълнително от кабинета за внедряване на тол системата. Автомобилите ще бъдат доставени за сметка на изпълнителя на проекта.

Със средствата ще се покрият и режийни разходи, както и наеми за разполагане на 500 терминала за плащане на тол такси и електронни винетки. Част от парите са предвидени и за оборудване на работни помещения на новосъздаденото звено “Национално тол управление” към пътната агенция. Очаква се то да бъде оглавено от бившия зам.-строителен министър Малина Крумова.

Новото звено ще поеме функцията по събиране на таксите по Закона за пътищата, която досега бе в правомощията на дирекция “Пътни такси и разрешителни” на Агенция “Пътна инфраструктура”. Допълнени са правомощията на ведомството и то вече ще осъществява контрола и надзора върху доставчиците на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние. Председателят на УС на пътната агенция вече ще може да издава наказателни постановления по Закона за пътищата, вместо колективният орган на управление, както бе досега.

Коментари

Задължително поле