$ 1,1 млрд. помощи обещани на Афганистан

На донорска конференция под егидата на ООН

Русия и Китай: Отговорността е на Запада

Донори обещаха да предоставят над 1,1 милиарда долара помощи на Афганистан, изправен пред бедност и глад след идването на власт на талибаните, предаде Ройтерс.

“Народът на Афганистан е изправен пред срив на цялата страна”, предупреди Антонио Гутериш - генерален секретар на ООН, под чиято егида се проведе донорска конференция.

Според Гутериш запасите от храна в азиатската държава могат да се изчерпат до края на този месец. А от Световната програма по прехраната на ООН допълниха, че 14 млн. души в Афганистан са на ръба на глада.

Милиарди долари чуждестранни помощи за страната бяха спрени след връщането на власт на талибаните миналия месец, заради недоверието на Запада към ислямистките бунтовници. Няколко говорители на форума на ООН в Женева обаче подчертаха, че донорите имат “морално задължение” да продължат да помагат на афганистанците след 20-годишен ангажимент към тях.

“Грешките от миналото не трябва да се повтарят. Афганистанският народ не бива да бъде изоставян”, подчерта пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши. Неговата държава вече изпрати храни и лекарства в Афганистан и настоя авоарите на Кабул в чужбина да бъдат размразени. Пакистан, който поддържа близки връзки с талибаните, би понесъл сериозен товар при евентуална бежанска вълна от Афганистан.

Китай и Русия смятат, че западните държави трябва да са тези, които да окажат в най-голяма степен помощ на Афганистан.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят