110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

110 народни представители гласуваха за оставката на Валери Жаблянов от БСП като зам.-председател на Народното събрание.

71 депутати от БСП гласуваха против. Нула се въздържаха.

Групата да ДПС не участва във вота .

По-рано от ГЕРБ представиха три аргумента за оставката на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. Първото нарушение е от 18 януари 2018 г., при обсъждането на ратификацията на договора за добросъседство с Македония. Тогава Жаблянов квалифицирал договора като "търгашество от най-ниска проба","недоносче" и "измишльотина", обяви Данаил Кирилов от ГЕРБ от трибуната на НС.

На второ място Кирилов цитира задълженията на всеки народен представител в парламентарния правилник - да зачита авторитета на Народното събрание. Той посочи, че по време на пленарно заседание грубо е възпрепятствал реда в залата при отдаването на почит на жертвите на комунистическия режим и от възродителния процес, като така Жаблянов е демонстрирал пълно неуважение към българския парламентаризъм и към българския народ.

На трето място Данаил Кирилов посочи, че освен задълженията, които Жаблянов има като редови народен представител, той има и представителни и институционални функции като заместник-председател на НС. В тази връзка той е длъжен да утвърждава националния и политически авторитет на НС като законодателен орган.

"Ние бяхме грубо възмутени от твърдението в декларацията против провеждане на Луковмарш, като авторството на тази декларация се оказа свързано с Жаблянов, в която се твърди, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", коментира Кирилов. По думите му това дискредитира българския парламент и засяга неговия авторитет.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски изтъкна: „Крайно време е комунистическият цинизъм да слезе от трибуната на Народното събрание“. „Усещате ли как след като БСП напуснаха зала въздухът стана много чист“, попита той.

Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви, че искането за оставка противоречи на правилника на парламента и на Конституцията.

Оставката на Валери Жаблянов е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказването си по време на дебатите по исканата оставка на зам.-председателя на парламента Жаблянов.

Нинова припомни, че Димитър Главчев подаде оставка като председател на парламента, за да не бъде пленарната зала празна при посещението на Антонио Таяни. „Това е отмъщение за онази оставка, която беше заслужена заради нарушаване на основни принципи на Конституцията и правовата държава”, обясни Нинова.

Тя се обърна към управляващото мнозинство с думите: „Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционния съд. Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Съда по правата на човека в Страсбург и ще получите осмата европейска присъда, който ще ви покаже, че Граждани за европейски развитие на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои диктатура, унищожаване на всяко инакомислие, репресия към всеки различен. На това Българската социалистическа партия ще се противопоставя категорично със всички правови и политически мерки”.

Корнелия Нинова посочи, че президентът Румен Радев е прав да казва, че парламентарната република атрофира и обвини ГЕРБ, че дава нов принос в тази атрофия, превръщайки парламента в съд. „Днес това тук е трибунал. Извънредно съдилище срещу инакомислещите”, аргументира се лидерът на БСП.

Уважаеми напускащи зала демократи от БСП, наследници на БКП, не мислех да се изказвам, но г-жо Нинова - имайте малко срам. Как може да се сравнявате вие, отстранена от зала по Правилника на парламента, с незаконно издадени 9155 присъди, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

„Вие казвате, че това е реванш. Да, има реванш - искаме реабилитация на хората, които са били незаконно осъдени. Това е реваншът в случая“, заяви той. „Осъдени са незаконно, в противоречие с Търновската конституция, издадени са 9155 присъди. От тях 2730 смъртни и 1305 доживотен затвор“, обясни Димитър Главчев.

„Смирете се малко, имайте срам. Много на висок пиедестал се поставяте“, се обърна той към Корнелия Нинова. „Придобихте самочувствие, когато групата ви застана зад вас, което означава, че цялата партия е зад всичко, което направихте- нарушихте Правилника“, посочи депутатът. „Остава да попитаме на какъв език вие от БСП говорите на конете си, всички можем да се сетим какъв е“, коментира още той.

Коментари

Задължително поле