118 шуменски кучета осиновени в Германия

кучета

Немски семейства са харесали и осиновили 118 кучета от приюта в Шумен през последната година. Има ръст на интереса към шуменските четириноги - през 2015-та за Германия са заминали 88. Сайт със снимки и подробно описание на характера и качествата на лаещите подпомага осиновяванията. Освен това, германиците вземат нашенските кучета най-вече от състрадание и често избират болни и по-възрастни, съобщават от приюта в Шумен. Други 39 кучета са намерили стопани в България през миналата година.

От януари т.г. община Шумен сключи договор за съвместна работа по овладяване на популацията на кучета в града с нова фондация -столичната „Дана”, чрез която ще идва спонсорството от Германия. Години наред и в момента приютът е с издръжка 60:40, поделена между кметството и немска фондация, като по-голяма част се поема от чужденците.

кучетаОт май 2004 г. до сега са били кастрирани 7888 четириноги, най-вече от улиците на града. През м.г. общо отловените кучета са били 632, а върнатите по места им след кастрация са 389. По закон тези, които се връщат на улицата са маркирани с електронен микрочип, ваксинирани против бяс и обезпаразитени.

Практика е немските спонсори да плащат за кастрации на дворни и домашни кучета на стопани, които по финансови причини не могат да си го позволят. Талони се отпускат и за кастрация на улични котки и през м.г. по този почин са обработени 84 писани и лаещи, а фондацията е заплатила 4200 лв. на ветеринари.

В момента в приюта са отглеждат 430 кучета.

 

Коментари

Задължително поле