12 „Страдивариус”-а ще звучат едновременно на Античния театър в Пловдив

За първи път тази неделя на Античния театър в Пловдив ще свирят едновременно 12 безценни инструмента от епохата на Страдивариус по време на концерта „Звукът на Страдивариус”. Той ще бъде изнесен от холандската трупа „Камерата Страдивариус Oркестър”, предвождана от виртуоза на цигулката Разван Стойка. Според организаторите на „Оpera Open 2017” това  музикално събитие е без аналог досега у нас, а освен това и сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. Самият Разван Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 г. Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов, а сопраните Вера Гиргинова, Станислава Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълват уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти на планетата. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пърсел, Верди, Пиацола и др.

Страдивариус е може би най- почитаният майстор на цигулки за всички времена. Като дете е работил в фабрика за инструменти под ръководството на Николо Амати. През 1666 г. той вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. През 1680 г. прочутият майстор на музикални инстуремни отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си през декември 1737 г., когато е на 93 години. Собственоръчно Страдивариус е изработил 1100 цигулки, виоли , виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки, като 450 са оцелели до наши дни.

Афишът на „Opera Open 2017” за тази седмица предлага още едно вълнуващо за меломаните заглавие – операта „Турандот” на Пучини, като на древната сцена този петък отново ще гастролира южнокорейското сопрано Лила Лий, превърнала се в любимка на публиката от  предишното издание на фестивала през 2016 г.  Тогава азиатската изпълнителка покори Античния театър с перфектните си вокални качества и със своята артистична интерпретация на образа на жестоката китайска принцеса Турандот, която обриза на смърт всички мъже, понечили да й предложат ръката и сърцето си, които без успех се опитват да отговорят на нейните загадки. На сцената сега в ролята на принц Калаф ще и партнира друг любимец на пловдивската оперна публика – Камен Чанев, като тенорът с международна кариера пристига за репетиции в града под тепетата директно от гастрол в Нова Зеландия. Останалите роли в постановката на доц. Нина Найденова са поверени на Евгения Ралчева, Апостол Миленков, Александър Баранов, Александър Крунев, Марк Фаулър и Борис Кучков. Диригент на „Турандот” пък е Линус Лернер – артистичен директор на Симфоничния оркестър в Южна Аризона в САЩ и на Симфоничния оркестър на Рио Гранде до Норте в Бразилия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. От „епохата на Страдивариус“ или Страдивариус. Това не е едно и също. Алоо, Николайчо нещо с превода на чуждите медии си объркал.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.