ГДБОП разби група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация (ВИДЕО)

Фандъкова посочи Савина за неин заместник по време на кампанията

Ученичка се нуждае от спешна белодробна трансплантация Състоянието на Дария се влошава, събраните средства не стигат за интервенцията

Мъж почина, след като скочи от третия етаж на къщата си

Жена заболя от марсилска треска Състоянието й добро, болестта протичала леко

Откриха мъртви два бели лешояда и скален орел край Своге

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Мъж намушка 64-годишна жена в гърба в Пловдивско Пострадалата е с опасност за живота

България е сред първенците в ЕС по управление на корабния трафик Нова комуникационна система в пристанищата ще облекчава бизнеса

Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни зарази

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пияна шофьорка блъсна паркирани коли в Пловдив

Космонавт към Брад Пит: Като астронавт си по-убедителен от Джордж Клуни

Матео Ренци създава своя партия

5 хитри начина за спиране на късното хранене Малките изкушения вечер добавят много калории на сутринта

120 г. от рождението на Владигеров Русенската филхармония под диригентството на Камджалов гостува в Шумен

Симфоничен концерт „120 години от рождението на Панчо Владигеров“ представя в родния град на великия композитор Русенската филхармония. Ценителите са поканени в събота от 19 часа в залата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Почетен гост-диригент на концерта е Йордан Камджалов, солист – Атанас Кръстев – виолончело, концерт-майстор – Мария Павлова.

Заглавията, върху които Държавна опера – Русе и диригентът Маестро Йордан Камджалов се спират, са добре обмислен избор. Това са най-ярките, най-известните и българските творби на Панчо Владигеров. Рапсодия „Вардар“ (1922) е създадена в 12-годишният период, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в Дойчес театер с Макс Райнхард. Владигеров създава емблематичното произведение далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит.

Неговите „Седем симфонични български танца за голям оркестър“ се раждат през 1931 година. Те са пъстра българска национална музикална китка, впечатляваща със своето ритмично и мелодично разнообразие. Русенската филхармония ще изпълни пет от тях.

Като съкровена лирична изповед ще прозвучи гласът на виолончелото в пиесите „Елегичен романс“ и „Песен“.

Дълбочината и красотата на тембъра на неговия глас ще сподели с публиката онази романтична и деликатно-сантиментална чувственост, която носи музиката на Панчо Владигеров.

Йордан Камджалов е познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович. Акцентът в настоящия концерт попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за европейската музикална култура.

Младият виолончелист Атанас Кръстев е носител на 15 първи и извънредни награди от национални и международни конкурси у нас, в България, Чехия, Сърбия, Словакия и Испания. За високите си постижения в областта на музиката е удостоен с грамота и награда на Министерството на културата, с наградите „Златна муза“ (2007) и „Кристална лира“ (2012) на Съюза на музикалните и танцови дейци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.