120 г. от рождението на Владигеров

Русенската филхармония под диригентството на Камджалов гостува в Шумен

Симфоничен концерт "120 години от рождението на Панчо Владигеров" представя в родния град на великия композитор Русенската филхармония. Ценителите са поканени в събота от 19 часа в залата на Драматично-куклен театър "Васил Друмев". Почетен гост-диригент на концерта е Йордан Камджалов, солист - Атанас Кръстев - виолончело, концерт-майстор - Мария Павлова.

Заглавията, върху които Държавна опера - Русе и диригентът Маестро Йордан Камджалов се спират, са добре обмислен избор. Това са най-ярките, най-известните и българските творби на Панчо Владигеров. Рапсодия "Вардар" (1922) е създадена в 12-годишният период, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в Дойчес театер с Макс Райнхард. Владигеров създава емблематичното произведение далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит.

Неговите "Седем симфонични български танца за голям оркестър" се раждат през 1931 година. Те са пъстра българска национална музикална китка, впечатляваща със своето ритмично и мелодично разнообразие. Русенската филхармония ще изпълни пет от тях.

Като съкровена лирична изповед ще прозвучи гласът на виолончелото в пиесите "Елегичен романс" и "Песен".

Дълбочината и красотата на тембъра на неговия глас ще сподели с публиката онази романтична и деликатно-сантиментална чувственост, която носи музиката на Панчо Владигеров.

Йордан Камджалов е познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович. Акцентът в настоящия концерт попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за европейската музикална култура.

Младият виолончелист Атанас Кръстев е носител на 15 първи и извънредни награди от национални и международни конкурси у нас, в България, Чехия, Сърбия, Словакия и Испания. За високите си постижения в областта на музиката е удостоен с грамота и награда на Министерството на културата, с наградите "Златна муза" (2007) и "Кристална лира" (2012) на Съюза на музикалните и танцови дейци.

Коментари

Задължително поле