13 жертви за 3 дни: Това е безпрецедентна криза в транспортната система

Експертите от Института за пътна безопасност смятат, че е налице безпрецедентна политическа и експертна неспособност да се противопоставим на рисковете и заплахите от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.

В своя позиция след последната тежка катастрофа, взела четири жертви на пътя, от Института изчисляват, че за периода 02-05 август 2022 година вследствие на ПТП са загинали 13 души, а тежко ранените са 95 човека. Това прави средно 3,25 загинали на ден при средногодишен дял от 1,4 загинали дневно. Увеличението от началото на седмицата е с повече от 250%. Статистическите данни категорично показват, че в момента е налице най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани.

"В този период президентът Румен Радев назначи служебно правителство, като обяви, че пътната безопасност ще му бъде един от приоритетите", напомнят експертите.

Действията на служебното правителство за първите три дни обаче категорично ни показват, че те не разполагат с план за действие и отново ще станем свидетели на безсмислени акции и пиар кампании, които ще задълбочат кризата в транспортната система, добавят те в доклада си.

"Политическото разчистване на сметки, прякото вмешателство в кадровата политика на три министерства от страна на президентския съветник г-н Копринков създават хаос и демотивират държавните експерти. Създават се политически противопоставяния в държавната администрация и безопасността на движението се превръща в досадно служебно задължение.

Необходими са незабавни действия от страна на президента Румен Радев за приемане на екшън план за нормализиране на безопасността на движението по пътищата", заявяват в позицията си от Института за пътна безопасност.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право