13 проекта, които носят добро, финансира „Виваком Регионален грант“

Компанията отпусна безвъзмездно 62 хиляди лева през тази година

За втора поредна година „Виваком” инвестира в малки проекти, развити от местни общности, чрез предоставяне на безвъзмездна помощ. През 2017 г. по програмата „Виваком Регионален грант” бяха осигурени 62 хиляди лева, с които ще се финансират 13 проекта.

“Целта ни е да подпомогнем реализирането на добрите идеи във всеки български град или село, които носят добро, сближават хората, развиват мястото, където живеем, или просто ни карат да се чувстваме щастливи”, обясни Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във „Виваком”.

„С тази програма помощта ни достига до различни кътчета на България, отдалечени от столицата, но изключително ценни за страната”, допълва Вуткова.

И е категорична, че се гордее с всеки един от одобрените проекти. А изборът е бил изключително труден, защото тази година са кандидатствали 279 проекта на неправителствени организации, училища и читалища от 29 области в страната.

Благодарение на „Виваком Регионален грант” 15 младежи ще помагат на възрастните хора в проекта „Село назаем” на Народно читалище "Съзнание-1927" в с. Долни Вадин. Как да бъдеш доброволец, ще разберат ученици от V до ХII клас с помощта на TimeHeroes. Други ще почистят дунавските острови благодарение на проекта „Дунав - синьото училище” на туристическо дружество „Приста” в Русе. Хипотерапия за деца с увреждания осигурява идеята на сдружение "Закрила" в Ловеч. „Джаз фест на Деветашкото плато” ще привлича туристи в района, а Гражданско сдружение „Група на либерални, амбициозни и солидарни”, Босилеград, ще организира с получения грант XXIV Международен детски великденски фестивал „Босилеград 2017”.

Програмата подкрепя също проекта „Заедно за Табачка” на дружество „Академик”, който цели съживяването на с. Табачка, обл. Русе, чрез създаването на атрактивна зона за скално катерене, планинско колоездене и туризъм.

Грант получи и NoBlink, които ще акцентират върху развитието на културата за гледане на късометражни български филми. С проекта си „Хляб на тъмно - месим, за да се смесим” сдружението "Международен съвет на самодейните средища" ще работи за социалното включване на хора с нарушено зрение. Народно читалище „Груд Георгиев-1868 г.” печели финансиране с предложението си „Добър ден, Свежен”. Друг финалист - проектът „Диви и щастливи” на българска фондация „Биоразнообразие”, предвижда занимания на открито с деца от детска градина „Радост 1” в Габрово. „Детско морско училище” ще работи за социална интеграция на деца с противообществени прояви и деца в неравностойно социално положение. „Виваком Регионален грант” ще помогне и на „Мобилна книжарница” на сдружение ИНТЕГРА да пътува и да представи у нас и в чужбина български писатели и поети. (Повече за някои от проектите вижте в каретата.)

„Виваком” надгражда благотворителността, инвестирайки обратно в обществото. Визията й е да изгражда едно по-добро бъдеще - справедливо, но също така иновативно и вълнуващо, смята Веселка Вуткова.

 

Морско училище дава шанс на младежи с проблеми

07.inddГмуркане, плуване и ветроходство са само част от дейностите, с които ще се занимават младежите в „Детско морско училище” на клуб „Приятели на морето”, Варна. „Включваме деца над 14 години, които имат противообществени прояви или са в неравностойно социално положение”, представи проекта Дрина Иванова от сдружението. А ползите са категорични. Вече има младежи, които след навършване на 18 години са изкарали курс по капитанско право. Момичетата по нищо не отстъпват на момчетата, дори се справят по-добре, разказва Иванова. Две девойки вече са шампионки по ветроходство.

 

Хипотерапия помага на деца с увреждания

Децата с увреждания в Ловеч и региона вече ще имат възможност за хипотерапия благодарение на проекта на сдружение „Закрила”, който получи финансиране от „Виваком Регионален грант”. „Със средствата ще купим кон и храна за животното за една година, ще изградим ограда на терена, където ще се отглежда”, разказа Мария Недялкова, автор на идеята. Общината също помага за инициативата, като предоставя безплатно терен, който се намира до зоопарка в Ловеч. С помощта на терапията ще се подобри физическото и психоемоционалното състояние на децата с увреждания, с детска церебрална парализа и аутизъм, обясни Недялкова. За да ползват услугата, малчуганите ще плащат символична такса. И обеща, че ще кръстят коня Вива.

 

Джаз фест съживява 10 села в Деветашкото плато

07.inddНетрадиционен джаз фестивал ще помогне за съживяването на 10 села в Деветашкото плато. Те попадат в три различни общини - Ловеч, Летница и Севлиево, които досега не са работили заедно, каза Ива Таралежкова от Сдружение "Деветашко плато”, изготвило проекта.

„Искаме хората да дойдат и да видят непознати кътчета от региона, които сме намерили с помощта на местните хора, и сме направили достъпни за туристите. За това обаче са нужни събития, които да привлекат българи и чужденци, обичащи природата и самобитността”, допълни тя.

Джаз фестът ще се проведе на 17 юни на открито край пещерата Гарваница, като в него ще участват както известни изпълнители, така и местни групи. Баби от читалищата в селата са подготвили изпълнения на фолклорни песни с елементи на джаз.

 

Самотни възрастни хора получават подкрепа

Нуждата от подкрепа за възрастните хора в село Свежен, община Брезово, е причината Народно читалище „Груд Георгиев-1868 г.” да направи проект, който спечели финансиране от „Виваком Регионален грант”. „Когато се прибрахме със съпруга ми в България след 30 години живот в Дания, установихме, че в селото живеят много самотни пенсионери”, разказа Дорте Енков, автор на проекта. „Решихме да започнем с инициативата „Добро утро, Свежен”. Обаждаме им се всяка сутрин по телефона, за да ги чуем как са и дали имат нужда от помощ.” Добрата идея прераства в проект. Със средствата ще се купят нови мебели в читалището, за да може възрастните хора да се събират там през деня. Ще бъдат закупени и няколко лаптопа, а бабите и дядовците ще ползват безплатно интернет. „Искаме да ги научим да ползват социалните мрежи, за да се свързват с децата и внуците си в чужбина”, обясни Дорте Енков.

 

Коментари

Задължително поле