Нападнаха и ограбиха дядо посред бял ден

Гешев: Задържани са 6 лица при акцията в ДФ „Земеделие“

Заловиха трима надрусани шофьори

Шофьор без книжка катастрофира с нерегистрирана кола и избяга Мъжът карал возилото с чужди номера

Мъж накара дете да си „накаже“ пръста с камък Шуменецът бил ядосан, че две момчета звъняли и блъскали на вратата му

Преслава показа дъщеря си за първи път

„Витоша“ пръв скочи на съдиите (ВИДЕО)

Електронна услуга на НАП дала достъп на хакерите

Президентът Радев наложи вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми Промяната в закона създава нова обилна хранителна среда за корупция, смята държавният глава

Горанов: Хакерската атака срещу НАП е засегнала около 3% от данните й

Бойко Атанасов иска да е главен прокурор със Среден 3 по Наказателно право

Консулът ни в Истанбул за починалата българка на Кушадасъ: Проверява се дали това е инцидент или престъпна небрежност

Певицата Донна: От малка знам, че ще съм на голямата сцена

Обстрел на военната база в Кандахар, няма пострадали българи

Шофьорът на откраднатото от швед такси: Разбрах от колега, че колата я няма на стоянката Прокуратурата ще поиска постоянен арест за автокрадеца

130 години Софийски университет Голямата награда за литература получи проф. Кирил Топалов

През 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 130-ата година от своето създаване. Юбилейното тържество, състояло се на 8 декември в Народния театър „Иван Вазов”, се водеше от ректора проф. дфн Анастас Герджиков, който в академичното си слово припомни историята на университета, очерта развитието му и днешните реалности.

В приветствието си президентът Румен Радев определи Алма Матер като светския храм на България. Бяха връчени юбилейни плакети на чуждестранни гости и на деканите проф. д-р Димитър Денков и проф. д-р Сашо Пенов; ректорите през последните 30 години бяха отличени с Почетен знак с огърлица: акад. Благовест Сендов, проф. дфн Иван Лалов, проф. дфн Боян Биолчев, чл.-кор. дин Иван Илчев.

Голямата награда за литература на СУ, която се връчва на две години от 1999 г. насам, беше присъдена на проф. д-р Кирил Топалов. В словото си деканът на факултет Славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев отбеляза: „Нашата комисия единодушно реши, че тази престижна награда трябва да бъде връчена на проф. Топалов – писател, драматург, сценарист, учен с международна известност, дипломат, общественик, интелектуалец. Основната причина за присъждането на отличието е неговото художествено творчество. Той е личност, оставила огромна следа в историята на университета, възпитал поколения студенти, докторанти и учени. Със своите усилия той е увеличил духовния капитал на нацията”.
В краткото си слово проф. Топалов призна: „Повече от 40 години преподавах в СУ. Благодаря на колегите от двата филологически факултета, които са ме предложили за награда… Беше изключително трудно през 70-те години да бъдеш хем учен, хем писател. Това не се приемаше добре. Боян Биолчев знае това. Гледаха ни с ирония… Какви са тези – учени или писатели? Този проблем сега не съществува. Много от прерподавателите днес пишат поезия и проза наред с научната си дейност. Това е необходимата европеизация на нашата нация. Университетът чества една скромна личност като мене, затова че съм писател. Бих казал, че това е една огромна крачка! Прекланям се пред Алма Матер!”

Поздравления към ръководството на СУ поднесе зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която прочете поздравителен адрес от името на министър Вълчев „Софийският университет винаги е бил образователна институция с визия за посоката на обществената промяна. Той беше, е и трябва да остане горд пазител на ценностите, които са фундамента на всяко общество”. Почетни гости на тържеството бяха ректори от над 10 университета от Европа и света. Поздравителни адреси бяха получени от културни и образователни институции, от министерства, творчески съюзи и бизнес среди.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.