1308 пациенти лекувани за година в Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица

Обслужените болни са от 6 общини на Великотърновска област

Общо 1308 пациенти са преминали за година през Първо вътрешно отделение на болницата в Горна Оряховица. В сравнение с предходната 2017 година те са с 61 повече. Това съобщи д-р Йорданка Друмева, началник на отделението.

Звеното, което е с три сектора, най- много са лекуваните в гастроентерологичния сектор - 631, следвани от пациентите от нефрологичния сектор - 480, а 193 са били хоспитализираните с пневмонии в общия терапевтичен сектор.

От болестите на горния и долния гастроентерологичен тракт, най- масовите диагнози през 2018 г. с били хроничните гастрити, язвите на стомаха и дванадесетопръстника, хроничните и улцерозни колити, следвани от езофагитите и доброкачествени, и злокачествени заболявания на стомаха и дебелото черво. От 480 пациенти с нефрологични заболявания, медиците са лекували болни от остър и хроничен пиелонефрит и от бъбречно -каменна болест. Останалите 198 пациенти са лекувани от пневмонии.

"Извършени са 1882 ехографии на пациенти от всички отделния на стационара. Кабинетът е оборудван със съвременен 3D апарат за диагностично изследване на коремни органи и повърхностни структури (щитовидна жлеза и млечни жлези) и с възможност за доплерово изследване на съдове", информира д-р Друмева. За периода са извършени общо 1000 ендоскопски процедури в специализирания кабинет. В кабинета са извършени и 46 полипектомии, регистрирани са 50 злокачествени новообразувания, като най- много - 32 на брой, са на дебелото черво, следвани от тумори на стомаха, панкреаса и черния дроб.

Отделението разполага с 24 легла за трите сектора. Използваемостта на леглата за миналата година е била

72,1%, като най- висока е била за гастроентерологичния сектор - 81,46%, следвана от нефрологичния сектор - 71,35% и от общия терапевтичен сектор - 60%. Със РЗОК в отделението работят по девет клинични пътеки.

Първо вътрешно отделение е едно от водещите в МБАЛ по брой преминали пациенти, използваемост на леглата и постъпления от клинични пътеки. За 2018 г. са обслужени пациенти от общините Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново, Елена, Златарица и Лясковец.

Коментари

Задължително поле