14 бебета родени с помощта на общинската ин витро програма

14 бебета са се родили от 2014 г. насам благодарение на общинската ин витро програма. Още 5 се очаква да дойдат на бял свят тази година, стана ясно на среща между кмета Иван Портних и семейства, получили помощ от общината за финансиране на ин витро процедури. Повечето доведоха в зала "Варна" и дечицата си, за да благодарят за оказаната подкрепа.

ин витро Варна

Кметът връчи на всяка от майките подарък - стъклена пластика, символизираща споделеното щастие. Той отчете, че през последните 3 г. от местния бюджет са били отпуснати общо 235 000 лв. за 102 двойки с репродуктивни проблеми. Тази година средствата в общинската ин витро програма са увеличени до 170 000 лв. Шанс за подпомагане имат двойки, които не отговарят на критериите на Националния фонд "Асистирана репродукция". Те имат право да кандидатстват по общинската ин витро програма, ако са жители на Варна от поне 3 г. и имат здравни осигуровки.

"Благодарни сме на община Варна и на всички други общини в България, които заделят средства за тази цел. Защото у нас има 150 000 семейства с репродуктивни проблеми, а 2017 г. се очаква да е критична по отношение на раждаемостта в България с не повече от 50 000 новородени", коментира Валентина Иванова, координатор на фондация "Искам бебе" за Варна. Организацията също набира средства чрез базар, средствата от който миналата година са помогнали на варненка да забременее. Проблемът с безплодието е един и същ в целия ЕС и вече засяга всяка пета жена.

В другите страни членки на съюза обаче помощ оказва само държавата, докато у нас активно участват и общините, посочи Калина Недялкова, международен координатор на "Искам бебе". От 2007 г. досега с подкрепата на фондацията са се родили над 1000 българчета.

Коментари

Задължително поле