До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Прокуратурата замълча по казуса „Джи Пи Груп“ Делото е отпреди един месец

Плащаме повече за храна и здраве Данъците и социалните осигуровки изяждат 12,3% от заплатата ни

„Токсичен“ е думата на 2018 година Най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали" заради Случая "Скрипал"

Протест срещу оправдаването по делото „Алабин“ Мотивите ще станат известни след около месец

Най-ниска безработица от 10 г. насам

Хилари Клинтън ще отговаря на още въпроси за скандала с имейлите

ЕК дава 294 млн. евро за жп линията Пловдив – Бургас Пътуваме с 40 минути по-малко по маршрута

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Траянови врата“

Чистят деретата в Камено

АБВ-Младежи настояха за сваляне на санкциите срещу Русия

Хиляди ще подкрепят инициативата на Столична община за отказ от лични автомобили в Деня за по-чист въздух

14 бебета родени с помощта на общинската ин витро програма

14 бебета са се родили от 2014 г. насам благодарение на общинската ин витро програма. Още 5 се очаква да дойдат на бял свят тази година, стана ясно на среща между кмета Иван Портних и семейства, получили помощ от общината за финансиране на ин витро процедури. Повечето доведоха в зала „Варна“ и дечицата си, за да благодарят за оказаната подкрепа.

ин витро Варна

Кметът връчи на всяка от майките подарък – стъклена пластика, символизираща споделеното щастие. Той отчете, че през последните 3 г. от местния бюджет са били отпуснати общо 235 000 лв. за 102 двойки с репродуктивни проблеми. Тази година средствата в общинската ин витро програма са увеличени до 170 000 лв. Шанс за подпомагане имат двойки, които не отговарят на критериите на Националния фонд „Асистирана репродукция“. Те имат право да кандидатстват по общинската ин витро програма, ако са жители на Варна от поне 3 г. и имат здравни осигуровки.

„Благодарни сме на община Варна и на всички други общини в България, които заделят средства за тази цел. Защото у нас има 150 000 семейства с репродуктивни проблеми, а 2017 г. се очаква да е критична по отношение на раждаемостта в България с не повече от 50 000 новородени“, коментира Валентина Иванова, координатор на фондация „Искам бебе“ за Варна. Организацията също набира средства чрез базар, средствата от който миналата година са помогнали на варненка да забременее. Проблемът с безплодието е един и същ в целия ЕС и вече засяга всяка пета жена.

В другите страни членки на съюза обаче помощ оказва само държавата, докато у нас активно участват и общините, посочи Калина Недялкова, международен координатор на „Искам бебе“. От 2007 г. досега с подкрепата на фондацията са се родили над 1000 българчета.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „14 бебета са се родили от 2014 г. насам благодарение на общинската ин витро програма. Още 5 се очаква да дойдат на бял свят тази година.“ Много добра новина! Повече такива хубави неща в Бългерията да се случват!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.