14-годишна роди сиамски близнаци с общ таз

УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Момиче на 14 години роди от втория си братовчед сиамски близнаци момченца, сраснали в таза - с общ пикочен мехур и полова система. Бебетата са недоносени с общо тегло под 3,8 кг., като едното е без мозъчна дейност. То е недоразвито с видими малформации и аномалии, които са били подробно описани.

Новородените са транспортирани от сливенската МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където са се събрали най-големите светила на родната неонатология и детската хирургия, за да извършат изключително рядка, сложна и уникална операция.

"Труд" научи, че шансът да бъдат спасени и двамата близнаци е почти нулев. Затова лекарите ще се опитат да запазят живо поне едното бебе, което за разлика от другото има нормална мозъчна дейност и е по-едро. Новородените са с отделни ЕГН-та и са настанени в интензивното отделение на клиниката по детска хирургия.

Майката е от ромски произход и е живеела на семейни начала без сключен брак с втория си братовчед, който е баща на сиамските близнаци. Бебетата се родили на 22 август с обща пъпна връв, което било доста шокираща и неприятна изненада за екипа, тъй като сиамски близнаци в Сливен за последно са се раждали преди 30-ина години.

Скоро след това бебетата били транспортирани до УМБАЛ "Свети Георги". Там цяла седмица криеха случая, който е абсолютен прецедент за най-голямата болница в Пловдив, и отказват да дадат каквато и да било информация. През 2013 г. за втори път у нас бе извършена операция за разделяне на сиамски близнаци. Тогава лекари от „Пирогов“ отстраниха от момченце неговия неразвит мъртъв сиамски близнак.

В Ломско

28 деца

станаха майки

28 момичета на възраст под 18 години са родили деца в общинската болница в Лом през първите осем месеца на годината. Част от бебетата на непълнолетните майки са недоносени, съобщиха от МБАЛ “Св. Николай Чудотворец” в крайдунавския град. Броят на момичетата от северозападния район, които раждат много преди да завършат образованието си, през последните години не намалява въпреки прокламираните от институциите мерки за ограничаването им. През януари тази година шестокласничката Румяна от Лом роди момче, което нарече Сарасвати на името на индийски филмов герой. Вече не са един и два и случаите, при които непълнолетна майка ражда и второ дете.

Коментари

Задължително поле