14 песни са финалистите в Детската мелодия на годината

Фестивалът се провежда под патронажа на Цвета Караянчева

Клиповете на песните са своеобразна реклама за България, заснети на едни от най-красивите места.

120 талантливи деца от всички краища на България ще представят на 23 март финалните песни от Националния фестивал ”Детска мелодия на годината”. Жури от 7 изявени композитори, поети и музиканти и 7 деца с ярък талант в областта на музиката, ще изберат най-добрите от финалните 14 песни на фестивала. Още 100 малки музиканти, певци, артисти , гимнастици и танцьори ще участват в концертната част на спектакъла под режисурата на Ники Априлов. Галаконцертът на Детската мелодия се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

„Детската мелодия“ е кауза, обединяваща енергията, креативността и таланта на композитори, поети, аранжори и талантливите пеещи деца на възраст до 14 години. Целта на фестивала е да създаването на музикален фонд с песни, подходящи за доброто възпитание на подрастващите българчета. Финалните 14 песни са избрани от 36 подадени за участие, а децата – изпълнители са определени след национално прослушване в 12 областни града на България. Клиповете на песните са заснети на едни от най-красивите места в България и са своеобразна реклама на страната ни.

ФИНАЛНИТЕ ПЕСНИ (в реда, в който ще бъдат изпълнени)

1.”Аз съм българче”

Музика и аражимент: Стойна Кичукова

текст Иван Вазов

Изпълнител: Децата от 5-ти клас на 4 СУ ”Иван Вазов” и ВГ ”Протайм”в Търговище, както и сборна формация „Приятели” от Разград, Шумен и Търговище. Клипът на песента е заснет в древните български столици Плиска и Преслав.

2.”Баба Марта се шегува”

Музика и аражимент: Илко Илиев

текст Мими Димитрова

Изпълнители: сладураните от ДВГ ”Мини бамбини” от Пловдив. Клипът на песента е заснет в етнографския комплекс ”Дамасцена” край Казанлък, а Баба Марта се появи специално за снимките на клипа през август.

3.”Безименна песен ноти”

Музика, текст и аранжимент: Валери Костов

Изпълнител: ВГ ”Магия джуниър” от Пловдив. Клипът е заснет в античния театър и край „Пеещите фонтани” в Града под тепетата.

4.”Дъжд”

Музика, текст и аранжимент: Юлиян Слабаков.

Изпълнител: песента събира два тийнейджърски дуета от Пловдив и Пазарджик в квартет ”4 teen”, а клипа на песента е заснет в парка на гр. Пазарджик.

5.”Искам да полетя”

Музика и аранжимент: Димитър Гетов

Текст: Живко Колев

Изпълнител: 9-годишната певица и флейтистка София Иванова от Варна. Видеото на песента е заснето в Варна и Аладжа манастир, а беквокалите се изпълняват от самата Янка Рупкина, която във видеото е в ролята на баба на малката София.

6.”Мечта”

Музика: Лилия Александрова

Текст: Светла Радкова

Аранжимент: Мирослав Маринов

Изпълнител: песента и забавният видеоклип, сниман в Кюстендил, сприятелиха децата от 2 вокални групи – „Смехоранчета” от София и „Калпазани”от Кюстендил.

7.”На плажа”

Музика: Георги Джилянов

Текст: Борислав Ганчев и Георги Джилянов

Аранжимент: Георги Цветков

Изпълнител: Артистичният 8-годишен Мартин Сиромахов от Русе дава в песента решение на проблема на заетите със себе си родители и детето, търсещо тяхното внимание. Приказният плаж, на който е заснето видеото, е в родна Шабла, а не на Бахамите.

8.”Опит”

Музика: Даниела Владимирова

Текст: Дарина Цветкова

Аранжимент: Георги Цветков

Изпълнители: песента събра три от най-малки изпълнителки от националното прослушване – Ралица Младенова от Лом, Ивет Румянова от Монтана и Виктория Пощарова от Шумен. Видеото с трите 5-6 годишни красавици е заснето в градския парк на Велико Търново.

9.”Пак съм на море”

Музика и текст: Невена Кичукова

Аранжимент: Светлин Стайков

Изпълнител: Грациела Иванова от Стражица. Видеото е заснето на градския плаж в Каварна, а Грациела, която живее в Амстердам, е представителка на българчетата в чужбина.

10.”Слънце и звезди”

Музика и текст: Биляна Ангелова

Аранжимент: Алекс Нушев.

Изпълнител: песента за първите пеперуди в корема на тийнейджърите събра в дует талантливите Валя Нушева и Камен Костадинов на 11 г. от София. Валя и Комен натрупаха опит като дует и вече имат няколко награди от конкурси за изпълнение. Видеото към песента е снимано до красиво езеро в Южния парк в София.

11.”Слънчевото зайче”

Музика: Асен Драгнев

Текст: Петър Писарски

Аранжимент: Асен Драгнев и Петър Писарски

Изпълнител: слънчевата Палома Иванова от София, а видеото е заснето в парка на Зона Б-5 в София и на черноморския бряг.

12.”Торбичка добрина”

Музика и текст: Наталия Делионова

Аранжимент: Кирил Еренов

Изпълнител: Лора Ходжева от София и ДВГ ”Детски смях” от Монтана. Видеото на песента, учеща децата да бъдат добри и щедри, е заснето на брега на язовир Огоста.

13.”Учителко любима”

Музика, текст и аранжимент: Чавдар Коцев

Изпълнител: сборна вокална формация на деца от София, Божурище, Пожарево, и Елин Пелин. Видеото е заснето в класната стая на софийско училище, а учителката в песента е преподавател в същото школо.

14.”Чуден знак”

Музика и аранжимент: Светослав Лобошки

Текст: Христина Димова

Изпълнители: песента за приятелството събра и сприятели две чудесни певици - Александра Георгиева от Бургас и Александрина Механджийска от Благоевград. Клипът на песента е заснет в красивите околности на Благоевград.

Композиторът Вячеслав Кушев:

Галаконцертът ще бъде истински празник на музиката и таланта

- Господин Кушев, с какво „ДЕТСКАТА МЕЛОДИЯ” е по-различна от останалите детски музикални фестивали?

- Фестивалът „Детска мелодия” е един амбициозен първи опит на организаторите му да излязат от шаблона на десетките други конкурси в страната. Като начало те се фокусират върху представянето на българската авторска песен за деца и младежи със своите образователни и музикантски качества. След ликвидирането на „Сладкопойна чучулига” в Бургас от години в България такъв фестивал няма, а именно – изцяло композиторски! Прави впечатление изключителното старание при подбора на изпълнителите на песните – солисти и групи от цялата страна.

- Каква е целта на този фестивал? Защо хората трябва да дойдат и да го видят и слушат?

„Детската мелодия” има реално измерение – налагането на наистина добри детски песни в публичното пространство без каквато и да е комерсиална цел, всичко в името добрата българска песен с наистина адекватно за възрастта на децата съдържание. В този смисъл това събитие поставя сериозна заявка в ренесанса на този жанр в света на подрастващите, един правилен ориентир за стойностност и професионализъм.

Освен това галаконцертът ще бъде истински празник на музиката и таланта! Заповядайте и чуйте най-добрите детски песни за 2018 година!

Коментари

Задължително поле