Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

140 частни училища открити у нас за 14 години

Общо 140 частни училища, 42 от които професионални колежи, са открити в България през последните 14 години, показва справка на Министерството на образованието, изготвена за „Труд“. От 2002 до 2016 г. пък са закрити общо 50 училища и колежи.
Очаквано най-много са новооткритите учебни заведения в София, като за периода те са общо 68, а закритите са 22.

Най-много училища и колежи са разкрити през 2007, 2006 и 2012 г. – съответно по 16, 15 и 14 учебни заведения, а най-малко за периода през 2013 г. – три.

Най-много са закритите частни училища и колежи през 2005 и 2012 г – по седем, а само по едно учебно заведение е затворило врати единствено през 2008, 2010 и 2016 г.

Частното образование в България е сравнително ново – първите открити институции са от 1992 г. Във момента те се самофинансират, но в новия закон за предучилищното и училищното образование е предвидено от 2018 г. да могат и учениците в частните училища да получават единен разходен стандарт от държавното финансиране.

Частните училища са начални, основни, средни, профилирани гимназии, професионални гимназии и частни професионални колежи. Колежите като институция в системата на образованието са само частни, провеждат професионално обучение с прием след средно образование и издават свидетелство за професионална квалификация.
Частните висши училища у нас в момента са 14, като през 2002 г. са били 10. По два нови университета са открити през 2003 и 2004 г. През 2010 г. едно висше училище е открито и едно е закрито.
Както „Труд“ писа, в същия 14-годишен период в България за закрити 764 държавни и общински училища, а новооткритите са едва 12.

Като основна причина бившият образователен министър Меглена Кунева посочи демографската криза в страната през последните години.

Според последните данни на министерството на образованието в момента у нас функционират общо 2444 училища.
През 2016 г. като защитени училища са утвърдени 142, а средищните са 765.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.