15 години в затвора ще лежат двама, пребили и ограбили старци в пловдивско село

Пловдивският окръжен съд наложи ефективни присъди от общо 15 години затвор на дует столични рецидивисти, пребили и ограбили преди повече от 4 години възрастно семейство от първомайското село Градина. В нощта на 8 юни 2102 г. бандитите гастрольори от София Данчо Вълчанов и Новко Пасков разбили вратата и нахлули в дома на спящите старци, които пребили почти до смърт, принуждавайки ги да им дадат всичките си ценности и спестявания.

От понесените изключително тежки травми възрастните хора припаднали, а крадците ограбили всички налични в къщата пари в левове и валута, злато и бижута на обща стойност от 8000 лв. В хода на разследването престъпниците били разкрити и заловени и изправени пред съда, където двамата се възползваха от клаузата за съкратено съдебно производство и признаване на вина. В резултат на това получиха намалени присъди - 9 години и 4 месеца затвор за 26-годишния Данчо Вълчанов и 5 години и 4 месеца за 30-годишния му съучастник Новко Пасков.

26-годишният Вълчанов е бил осъждав вече 6 пъти осъждан, а 5 от присъдите му са за кражби и грабежи, придружени с побой над жертвите. Дори в момента той излежава поредната си присъда в затвора, откъдето бе докаран в Съдебната палата в Пловдив, за да му бъде удължен престоя зад решетките с още 112 месеца.

Магистратите от Пловдивския окръжен съд декларираха, че само задължителното спазване на текстовете от НПК за съкратено производство с признаване на вина им е попречило да наложат максимални присъди от 15 години затвор за бруталното престъпление. Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив.

Коментари

Задължително поле