1,5 млн. българи са със свръхнаднормено тегло

Бариатрична хирургия лекува проблема

Затлъстяването се превръща в епидемия в световен мащаб

Около 1,5 милиона българи имат свръхнаднормено тегло като страната ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от Европейския съюз. Това съобщиха от столичната УМБАЛ „Александровска“ по повод предстояща експертна среща на тема „БАРИАТРИЧНАТА ХИРУРГИЯ – НОВ ЖИВОТ ЗА ХОРАТА С БОЛЕСТНО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ“, която ще се проведе на 14 февруари във II-ра хирургия на лечебното заведение. Организатори са Клиниката по хирургия при УМБАЛ Александровска“ и Пациентска организация "Моят нов живот".

По време на срещата ще бъдат изнесени стряскащи данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), според които честотата на затлъстяването се увеличава непрекъснато и достига размер на епидемия в световен мащаб.

Бариатричната хирургия е алтернативно решение за хората със свръхтегло. В България този оперативен метод се прилага успешно и повлиява ефективно всички съпътстващи наднорменото тегло заболявания като хипертония, диабет, метаболитен синдром, астма, омазняване на коремните органи, сънна апнея и други.

Лечението на затлъстяването е комплексно и дългосрочно и няма универсален подход, валиден за всички, подчертават специалистите. През 2016 г. в УМБАЛ „Александровска” бе сформиран мултидисциплинарен екип от водещи специалисти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. Това включва промяна на хранителните навици, диетичен режим, физическа активност, поведенческа психотерапия, медикаменти и като крайна мярка - бариатрична хирургия. За период от две години в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за бариатрична хирургия. Пациентите се проследяват и обгрижват компетентно и имат осигурен достъп до екипа през цялото време на лечението, преди и след интервенцията.

Хората с болестно затлъстяване вече имат собствена пациентска организация - „Моят нов живот“, чиято цел е да постигне финансиране по НЗОК (макар и частично) на бариатричната хирургия и да издейства от държавата самостоятелна структура, която да осигурява постоянна грижа за хората с болестно затлъстяване.

Коментари

Задължително поле