1,5 млн. българи страдат от свръхнаднормено тегло

Тревожни тенденции очертава у нас високата честота на болестно затлъстяване.

Децата ни са сред първенците в ЕС по затлъстяване

УМБАЛ „Александровска” става първият акредитиран център за лечение на проблема

Около 1,5 млн. българи страдат от свръхнаднормено тегло като страната ни е на едно от водещите места в ЕС по честота на затлъстяването в детска възраст. Това показват данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO).

Поради високата честота на болестно затлъстяване у нас Асоциацията одобри кандидатурата на столичната УМБАЛ „Александровска” за статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. Той ще бъде първият в България функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване. Досега у нас не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с пациенти с болестно затлъстяване.

Лечението е комплексно и продължително и няма универсален подход, валиден за всички. От 2016 г. екип от ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург на Александровска болница създаде протоколи за поведение и лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия. До момента в програмата са включени повече от 150 пациенти, подходящи за оперативно лечение. Направени са 50 операции – безкръвно (лапароскопски), с 0% смъртност, 51 кг. средна загуба на тегло и ремисия на придружаващите заболявания като захарен диабет тип 2, хипертония, безсъние.

Въз основа на постигнатите резултати болницата е призната за Референтен център за лечение на затлъстяването.

Коментари

Задължително поле