16 противотанкови мини намерени край изоставени сгради

Около 16 противотанкови мини са открити до изоставени и рушащи се сгради близо до Разград, съобщиха от полицията. Сигналът за тях е подаден към 18 часа в понеделник.

Мините, които били маркирани с бяла боя, били наредени отвън.

От полицията уточниха, че сградите някога били ползвани от военни, но от години били обект на разграбване и плячкосване, като от тях се взимали кабели, тухли и други материали. Вероятно мините, за които се предполага, че са учебни, са били някъде в района. Възможно било обаче те да са донесени отнякъде другаде, а мястото, което било на черен път и изолирано, да е ползвано за междинна база. Някои от тях били разглобени.

За находката са уведомени министерствата на вътрешните работи и на отбраната. Към обед във вторник районът все още беше отцепен и под засилена охрана, тъй като се чакат сапьори от Шумен, които на място ще преценят какъв точно е видът на находките и как да бъдат обезвредени, уточниха от полицията.

На място са били утилизирани мините в следобедните часове във вторник, съобщиха от полицията. Проблемът е решен, няма опасност за населението и вероятно наистина боеприпасите са били учебен тип, но от МВР не се ангажираха, тъй като имало военни специалисти на място.

Все още не е ясно и откъде и как са се появили там мините. Това се изяснявало с допълнителна проверка.

Коментари

Задължително поле