16 юни: Блумсдей и Джеймс Джойс в Столичната библиотека.

Първият Блумсдей в библиотеката на живо и онлайн.

Всяка година на 16 юни по цял свят се чества и съпреживява големият роман на класика на ирландската литература Джеймс Джойс „Одисей”. Романът проследява събитията в един ден от живота на главния герой Леополд Блум –  16 юни 1904 г. в Дъблин. Емблематичната творба е била винаги на челните места в топ класациите на романите на XX век – на сп. „Нюзуик”, сп. „Тайм”, в. „Монд”, на Нюйоркската обществена библиотека. Официално Блумсдей (Блумовден) почва да се празнува в Ирландия през 1982 г., когато се честват 100 години от рождението на гениалния творец. На 16 юни почитателите на Джойс в света по традиция четат откъси от романа, а в самия Дъблин празнуващите, облечени като персонажите от романа от началото на XX век, минават по маршрута на героите, обикалят местата, улиците, паметниците, свързани със събитията в книгата.

На Блумсдей се почита не само творчеството на Джойс, но и произведенията на всички ирландски писатели. От 16 до 30 юни 2020 г. посолството на Ирландия и Столичната библиотека Ви канят да посетите документалната изложба, посветена на творчеството на гениалния писател. Столичната библиотека представя романите на Джойс на различни езици – български, английски, френски, немски, полски, руски, както близо 100 преводни книги на писатели класици с ирландски произход – Оскар Уайлд, Бърнард Шоу, Брам Стокър, Самюъл Бекет, Айрис Мърдок и на съвременни автори – Колм Тойбин, Една О’Брайън, Донал Райън, Мелиса Хил и др.

А на 16 юни от 13 ч. в Столична библиотека откъси от романа ще четат на български и английски следните автори: Иглика Василева – преводачката на „Одисей”, Владимир Левчев, Марин Бодаков, Ангел Игов, Надежда Радулова, Марин Бодаков, Анджела Родел и др. 

Приканваме всички любители на Джеймс Джойс и „Одисей“ да изпратят видеоклипове с любими откъси от романа на имейл: sb_obs@abv.bg и/или на хаштаг #БлумсдейвСтоличнаБиблиотека.
Споделете новото ни предизвикателство – Блумсдей в Столична библиотека на живо и онлайн!

Коментари

Задължително поле