16 000 деца войници в Южен Судан от 2013 г.

Въоръжените групировки и правителствените сили в Южен Судан са привлекли от началото на вътрешния конфликт в страната през 2013 г. около 16 000 малолетни и непълнолетни за участие в бойните действия. Само тази година те са повече от 650, обявиха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Документа показва, че високопоставен посланик, назначен от президента Салва Кийр, е ръководел набирането на непълнолетни момчета за участие във военни конфликти, използвайки заплахи. Част от децата са били на 12-годишна възраст, информира NY Times.

"16 хиляди деца са били наети от въоръжени групировки и въоръжените сили от началото на кризата в Южен Судан през декември 2013 г.", се посочва в доклад на УНИЦЕФ. Според него, бунтовниците и войниците продължават да привличат деца за военна служба, независимо от обявеното желание да се сложи край на тези практики. "

Въоръжените групи в Южен Судан често принуждават децата да се присъединят към редиците им, като заплашват да конфискуват добитъка на семейството им, което е ключов източник на средства в страната.

Повече от 650 деца са били наети от въоръжените групировки от началото на тази година", отбелязва УНИЦЕФ, цитирана от БГНЕС.

УНИЦЕФ напомня, че преди година в Южен Судан бяха върнати на техните семейства 1775 деца-войници, което беше "една от най-масовите демобилизации на непълнолетни в историята."

Възобновяването на бойните действия в страната и връщането към практиката на набиране на деца войници може да зачеркне постигнатия напредък, се опасяват от УНИЦЕФ.

Коментари

Задължително поле