160 лв. глоба, ако откажем да ни преброят

6000 лв. за кражба на лични данни

Налагат глоба в размер на 160 лева за всеки отказал да се включи в национално преброяване. Това е записано в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд, който бе приет от Народното събрание на първо четене. Глоба ще има и за анкетьорите - до 6000 лв. за кражба на лични данни и от 500 до 1000 лв., ако не изпълняват задълженията си.

Както „Труд“ писа, за първи път при преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще се събират данни за GPS координатите на всяка къща и блок в страната, които ще се използват от институциите у нас. В анкетните карти доброволно ще ни питат за етноса, вероизповеданието и здравното ни състояние.

Преброяването ще се извърши от 22 януари до 15 февруари 2021 г., като се очаква около 60% от хората да се преброят онлайн. По домовете анкетьори ще минават от 8 до 20 ч. в периода от 1 до 15 февруари.

Сградите ще бъдат подробно описани с година на построяване, тип на конструкцията, брой на етажите и наличие на асансьор. Ще се събират данни и за материалното оборудване на жилището.

Коментари

Задължително поле