Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Министър Вълчев дискутира предизвикателствата пред образованието у нас със студенти в Алма матер.

Владимир Данаилов е поканен за зам.-кмет по дигитализацията

Близо две трети от учителите у нас са на минимална за бранша заплата, която от догодина се увеличава със 165 лева и от 920 става 1085 лева. Това се разбра от думите на образователния министър Красимир Вълчев по повод анекса към колективния трудов договор в системата на образованието, който предвижда 17% увеличение възнагражденията на преподавателите от 2020 година.

Средствата за увеличение на учителските заплати са повече и са 360 млн. лева, но средното увеличение на възнагражденията ще е със 17,5 или с 18 на сто, а не с 20-21 на сто, както беше през тази година, защото базата е по-висока с 20 на сто, обясни министър Вълчев. По думите му в колективния трудов договор е записано, че в училищата, където останат средства, ще се използват за допълнително възнаграждение.

Със 17-18% са повишени и т. нар. лекторски часове, които са допълнителни часове и се плащат над нормата, има и допълнително възнаграждение за класните ръководители. “Никога средствата за заплати не са били толкова много. Нашият ангажимент, който сме заявили през 2017 г., е за двукратно увеличение”, припомни Вълчев. Двойно повече ще са и средствата за защитени училища и детски градини.

“Младите учители до 30-33 години са около 13,4 на сто, но този процент е по-висок от предходните години. През 2015 г. беше достигната най-високата средна възраст на учителите – 51,5 години, а след като се пенсионираха много учители, средната възраст “падна” на 49 години. Тя ще продължи да намалява, защото още учители ще се пенсионират и те трябва да бъдат заместени от млади учители”, каза Вълчев.

Той участва в дискусия за висшето образование в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По думите му най-голямото предизвикателство пред системата е университетите ни да бъдат свързани в европейски университетски мрежи и уточни, че в момента се изготвя проект на стратегия за развитието на висшето образование в България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.