17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

17 мъртви щъркела са открити при проверка на служители от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/в Бургас в близост до електропроводи, разположени до село Братово. Това съобщиха от пресслужбата на инспекцията.

Екоинспекторите са посетили района след постъпил сигнал на "зелен телефон" за трупове на щъркели под електропровода преди селото. При проверката са установени 11 мъртви щъркела на мястото, посочено в сигнала и още 6 под друг електропровод, пак в района на селото.

От там посочиха, че труповете са в различна степен на разлагане, т.е. не може да се определи момента на сблъсъка с електропреносната мрежа. От РИОСВ-Бургас информираха, че съгласно разпоредбите на закона за биологичното разнообразие, труповете са оставени на мястото, на което са намерени.

По предложение на РИОСВ-Бургас, от началото на юни тази година, "Електроразпределение юг" ЕАД към EVN стартира обезопасяване на електропроводи чрез монтиране на устройства против кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки.

Електропроводите, под които се установиха труповете на щъркели при последната проверка, не са включени в тазгодишната програма на "Електроразпределение юг" за обезопасяване, съобщиха от инспекцията в Бургас. Проведени са разговори с ръководството на дружеството за спешното им обезопасяване.

Коментари

Задължително поле