18 000 лв. отделят кметството в Търговище за стипендии на изявени деца в науката и изкуствата

Снимка: Архив

18 000 лв. предвиди за тази година Община Търговище за стипендии на деца с постижения в сферите на образованието, науката, техниката, изкуствата, спорта. Средствата са завишени спрямо миналата година в съответствие с увеличената минимална заплата, която служи и за база за определяне размера на различните стипендии. Те се присъждат като месечни, годишни и еднократни в различните категории.

Класираните на призови места на международни и национални конкурси, олимпиади и състезания могат да кандидатстват за стипендията „Търговищко дарование”. Тя е в размер до 7 минимални заплати. Предвидени са средства и за годишна подкрепа на деца, които ще получат до 5 минимални заплати. Кандидатстването е на сесията през април. Децата и младежите със значими изяви и класирания до трето място на различни форуми може да подадат документи в Общината за месечни стипендии. Първата сесия за набиране на документи е през април, а втората през септември. Финансовата подкрепа там е до 6 месеца, а размерът е 1/5 от минималната заплата. 1 цяла заплата може да получи кандидат, постигнал пълен отличен при завършването на средното си образование.

Критериите за присъждане на стипендиите са по местната наредба за стимулиране на изявени деца и младежи. Отпускането на средствата става след решение на специална комисия.

Коментари

Задължително поле