19% повече туристи в София спрямо предковидната 2019 г.

Туристите се завръщат в София. След премахване на ограниченията, свързани с ковид кризата секторът бързо се  възстанови. Според данни от Единна система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на миналата година.

Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия, свързана с нова  пилотна програма за маркетингови дейности в туризма на Министерството на туризма, а  организатор на събитието е „Екопрограма“.

Най-голям е броят на  туристите в София от  Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция. Повишава се и  броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31 % повече в сравнение с годината преди да бъдат наложени ковид ограниченията.

"Туризмът е ключов сектор в икономиката на града. Създава много работни места, приходи и добавена стойност за столицата и за хората и е необходимо да се продължат инвестициите в маркетинг и нови туристически услуги", каза Фандъкова. Според столичния кмет новият общински съвет трябва да  работи върху създаването на туристически бранд на София и популяризиране на града като туристическа дестинация. 

Кметът припомни и част от инвестиции в разкриването и експонирането на културно- историческото наследство, направени през последните години -  неолитно селище „Слатина“ от преди 7 хил. години,  археологическия парк Западната порта,  Триъгълната кула, Античния комплекс Сердика, Античния мавзолей в Лозенец,  археологическото ниво  под храма „Света София“, Музея за история на София.

Столична община подкрепя и културни събития, които са на европейско ниво „Софийски музикални седмици“, София филм фест“, Европейски музикален фестивал, фестивала А to Jaz, „Световен театър – София“, Опера в парка, класическите концерти на пл. „Св. Александър Невски“, събития, които привличат голям брой публика от различни градове и държави.  
Смело можем да кажем, че нашия град се налага все по-успешно, като устойчива и целогодишна, атрактивна, и многолика туристическа дестинация, каза още Фандъкова.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм