Дървата за огрев ще поскъпнат от септември

Въпреки че още е лято, наближава времето, когато мнозина се подготвят за новия отоплителен сезон. На много клиенти обаче се налага да чакат по половин месец за доставка на дърва, информира БНТ.

Стоян Стоянов от град Дебелец от години се отоплява само на твърдо гориво. За да изкара зимата на топло, трябва да има поне 20 кубика дърва. Заради очакваният скок на цената преди началото на отоплителния сезон, предвидливо купил дървата още в началото на лятото. Тогава цената била 80 лева за кубик. Сега те са поскъпнли.

"20 кубика 1500-1600 лева. И като повикам да ги нарежат, още по 6 лева, 20 кубика, 120 лева, отидоха 1700 -1800 лева", пресмята Стоянов.

Заради високата цена и трудната доставка, все повече хора заменят твърдото гориво с отопление на ток и газ през зимата. Твърдят, че цените са изравнени.

В някои от пунктовете във Великотърновско цените са: 85 за нарязани и нацепени и 70 лева метрови дърва. Със заявка предварително. Продавачите твърдят, че цената е скочила с около 5 лв. тази година, но предупреждават, че след първи септември скача с още 10 лева.

Търговците разказват, че въпреки рисковете има клиенти, които поръчват дърва буквално в началото на зимата. Предупреждават, че не е изключено, цената тогава да мине рекордните 95 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България