Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

2 млрд. лв. евросредства инвестирани в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че към момента общината е защитила проекти за около 1 млрд. евро. Снимка Благой кирилов

2 млрд. лв. евросредства са инвестирани в София за периода 2007- 2014 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция „Гъвкав европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор”.

По думите й около 900 хил. лв. са само за метрото. Според Фандъкова чрез общинските търговски дружества София е натрупала добър опит в използването на финансовите инструменти в предишния програмен период, а към момента общината е защитила проекти за около 1 милиард евро.

„Близо 80% от заетостта в строителния сектор е финансирана от европейските структурни фондове”, коментира инж. Николай Станков, председател на Камарата на строителите. „Чрез финансовите инструменти ще се търси необходимото допълване на публичните инвестиции, които никога не са недостатъчни”, добави той.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че „трябва да събудим заспалите пари у нас”. „Нужни са и по-добри идеи, в момента имаме повече пари, отколкото добри проекти за реализация”, уточни той. По думите му „голямото предизвикателство е да комбинираме грантове и финансовите инструменти след 2020 г.”.
„В настоящия програмен период ще има три фонда за градско развитие – за София, за Северна и за Южна България. От тях ще бъдат финансирани проекти както на общините, така и на бизнеса и ще се толерират публично-частните партньорства”, поясни министърът.

„В настоящата оперативна програма „Региони в растеж” е заложен пет пъти по-голям ресурс, отколкото в миналия – 370 млн. лв.”, каза той. Министър Николай Нанков коментира, че в настоящия програмен период трите фонда за градско развитие трябва да стартират в края на тази година, като част от големия Фонд на фондовете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.