20% по-малка концесия за плажове с евтини чадъри

Новата методика за определяне на концесиите на плажовете цели да направи по-привлекателни пустеещите ивици, гласят мотивите на Министерството на туризма.

Намаляват тежестта във формулата на хотелските легла до брега

Таксата нараства според инфлацията

Правят малките пясъчни ивици по-привлекателни за бизнеса

До 20% по-малко концесионно възнаграждение за държавата ще плащат стопаните на плажове, които предлагат социално приемливи цени за чадърите и услугите. Но за да се намали концесионната такса държавата трябва изрично да е поискала по-ниски цени за плажните принадлежности или да са в сила „други обстоятелства от фактически или правен характер, свързани с морския плаж“. Това е записано в новата Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове, приета от кабинета по предложение на Министерство на туризма.

За да се постигне по-справедлива цена и да се гарантира интерес към пустеещите към момента плажове се променя формулата за изчисляване на концесионните възнаграждения, пише в документа. Занапред при определяне на минималната такса, която държавата изисква от кандидатите да стопанисват плажа, ще се намали тежестта на коефициента, отчитащ легловата база, разположена на разстояние до 3 км от отдавания плаж.

Значение за формиране на концесионното възнаграждение имат още прогнозираният приход от едно плажно място. Във формулата за определяне на концесионното възнаграждение се взима предвид площта на ивицата и нормите за поставяне на плажни принадлежности. Освен това концесионното възнаграждение се преизчислява всяка година според инфлацията и в зависимост от корекционен коефициент.

Според новата методика, самият корекционен коефициент вече ще зависи и от допълнителни показатели. При определяне му ще се взимат предвид степента на урбанизация, прилежащата туристическа и техническа инфраструктура, местоположение на плажа, природо-климатични и екологични особености, активната плажна площ, характерните особености на ивицата и брега.

Коментари

Задължително поле