200 лв. глоба за собственик на куче без чип

Собствениците на кучета имат 8 месеца да поставят чипове под кожата на домашните си любимци иначе ще отнесат глоба от 200 лв. Мярката стана факт, след като в началото на годината парламентът прие промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Тя обаче трудно би изпълнила първоначалната си функция да следи за местоположението на домашните любимци. Причината е, че не всички ветеринари работят с националната единна система, в която се вкарват данните за чипираните кучета. Така на практика дори собственикът да сложи микрочип на четирикракия си приятел, то няма гаранция, че ако го изгуби, после може да го открие.

От Българската агенция по безопасност на храните, които са изградили системата, обясниха, че са дали достъп до системата на всички ветеринари и клиники, които са поискали. Те обаче не можели да задължат всички да работят с нея.

„Работим с единния регистър постоянно и проблем с него няма. Не всички ветеринари обаче го използват и това е проблем, обясни пред „Труд“ и директорът на Фондация „Четири лапи“ д-р Мариана Иванова. Тя съветва собствениците да следят дали данните за домашните им любимци се въвеждат редовно в системата, защото иначе са дали парите си на вятъра.

Коментари

Задължително поле