Сърбия осъди седем души на 11 г. затвор от Санджак за набиране на бойци за „Ислямска държава“

Любо Ганев за заложената бомба с екипировката на националите: Помогнах да потушим скандала

Пьонтек поведе Полша

Северна Македония огорчи Стоянович

Министър Банов: Функционира системата за подаване на електронни декларации на доставчиците на медийни услуги 

Кметът на Благоевград с почетен знак за принос за дипломатическите отношения между Казахстан и България

Конференция на жените лидери се проведе в София

Ограничението на скоростта по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора остава до края на септември

Във Варненския „Пирогов“ ще се влиза и през нов вход

Български с медал за доблестна служба от САЩ

Червени съветници в Бургас: При всеки дъжд улиците на Равнец стават плавателни канали

Затварят завод за автомобилни кабели в Търговище, работниците протестират за заплатите си Служителите чакат доплащане за два месеца и заплати за един

Екатерина Захариева облече уникално кимоно с български шевици в Токио

Уволниха прокурорски служител за контакти с подслушван

Барак Обама поздрави Дженифър Лопес за годежа, написа й ръкописно писмо

200 млн. евро ръст на износа на оръжие Осъществени са сделки за 1 218 753 609 евро

Продаваме основно в Саудитска Арабия и Ирак

Български фирми са изнесли оръжие на стойност 1 218 753 609 евро през 2017 г., пише в годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Това е най-ниският ръст в оръжейния износ за последните пет години. През 2016 г. сделките бяха за 1,015 милиарда евро, през 2015 г. – за 642,5 млн. евро, през 2014 г. – за 404 млн. евро, през 2013 г. – за 235 млн. евро.

Най-големите купувачи традиционно са от Саудитска Арабия, Ирак, САЩ, Индия и Алжир. Изнасят се основно боеприпаси, снаряди и ракети.

Миналата година са издадени 640 разрешения за износ на стойност 1 389 199 342 евро, от които не са реализирани сделки за 170 милиона евро – най-доброто съотношение в последните години. През 2016 г. не бяха реализирани одобрени сделки за над 250 млн. евро, а в предходните три години около половината разрешен износ не беше осъществен.

Реализираният внос и трансфер е на стойност 246 536 113 евро, основно от Полша, Сърбия и Румъния. Не са разрешени 13 заявки за износ, 2 – за внос, 2 – за трансфер и една за транзит.

Междуведомствената комисия, която е към министъра на икономиката, издава разрешенията за износ на оръжие. Право да изнасят имат фирмите, получили лиценз от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, ръководен от министъра от отбраната. В двете структури влизат експерти от МИ и МО и от службите.

В годишния доклад се посочват стойността на износа към всяка една държава и категорията на изнесените продукти, свързани с отбраната, без да се дава информация за конкретните фирми и сделки.

 

Тенденция

Очаква се спад през 2018 г.

През 2018 г. се очаква да има още по-голямо забавяне на ръста на оръжейния износ. Както “Труд” писа, Кинтекс изнесе оръжие за 83,862 млн. лв. през първата половина на годината – 45% по-малко от първата половина на 2017 г. За първото полугодие ВМЗ-Сопот има 76,875 млн. лв. приходи от продажби – с 67% намаление спрямо първото полугодие на 2017 г. и печалба от 5,784 млн. лв., при 83,57 млн. лв. миналата година. До края на 2018 г. обаче се очаква ВМЗ да изпълни договори за реализация на готова продукция за 150 млн. лв. НИТИ отчете продажби до края на юни за 1,248 млн. лв., при 1,493 млн. лв. за същия период на 2017 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.