2000 евро\кв. м разлика в цените според квартала

Продават обзаведени в центъра на София за над 4000 евро на квадрат

В бюджетните райони има оферти за 1200-1400 евро на кв. м

Рекордът е в Докторска градина

Цените на жилищата в София варират в много широки граници, като разликата между различните квартали е 2000 евро на кв. м, разказаха брокери на имоти. В по-реномираните райони цените отдавна преминаха прага от 2000 евро на кв. м. В центъра на столицата много от предложените на пазара жилища са с цени над 3500 евро на квадрат. Същевременно в кварталите, които са не толкова разпознаваеми за високия сегмент от пазара, все още можем да намерим оферти за 1200-1400 евро на кв. м.

Освен локацията от съществено значение за цената на имотите са типът строителство, на какъв етап е строителството, както и големината и разпределението на стаите. За обзаведени луксозни апартаменти в центъра на София цените понякога надминават 4000 евро на кв. метър. Рекордът за сключена през миналата година сделка е за апартамент в района на Докторска градина, който е продаден за 6900 евро за кв. м. Става въпрос за апартамент, който не е много голям - около 120 кв. м. Цените на апартаментите около Докторска градина са много високи, защото предлагането е малко. Възможностите за ново строителство в района са ограничени, затова цените се диктуват от собствениците на съществуващи апартаменти. Търсенето в района винаги е по-голямо от предлагането, което определя и изключително високите цени.

Заради високите цени на имотите хората взимат все по-големи ипотечни кредити. Средният размер на жилищните кредити за страната е около 150 хил. лв., но за София вече надмина 200 хил. лв., казват кредитни консултанти. Лихвите по заемите продължават да са ниски, което е стимул за пазара на имоти.

Високите цени действат възпиращо на част от купувачите. Проблемът за редица купувачи е, че не могат да си позволят скъпите жилища, в престижен район и с голяма площ. Същевременно по-бюджетните апартаменти не отговарят на желанията им. Затова те оглеждат пазара с надежда да намерят имот на приемлива цена, който отговаря на нуждите им. Но хората с по-големи финансови възможности бързо намират имот, който отговаря на изискванията им, и стигат до сключване на сделка.

Избират най-добрата оферта

Купувачите по-бавно взимат решение

Пазарът е балансиран

Купувачите на имоти са много внимателни в избора си.

Купувачите на имоти по-бавно взимат решение за сключване на сделка спрямо миналата година, казаха брокери на имоти.

Причината за това е, че те са по-внимателни в избора си. На пазара има достатъчно оферти и купувачите преценяват коя е най-добрата за тях според това какъв имот искат и каква цена са готови да дадат. Купувачите вече не сключват сделка на всяка цена. Правят много добра преценка какъв кредит могат да изплащат с доходите си и не сключват сделки на ръба на финансовите си възможности. Същевременно има много хора с високи доходи, които нямат проблеми да изплащат заем за апартамент или къща, както и такива с налични пари в брой. Затова има голямо търсене на жилища. Но пазарът е по-балансиран по отношение на търсенето и предлагането спрямо миналата година.

Високата инфлация и продължаващото отпускане на банкови ипотечни заеми при ниски лихви стимулират търсенето на жилища. Това че инфлацията е по-висока от лихвите кара много хора да търсят спасение за парите си в покупката на имот.

Лихвите ще дадат увереност на купувачите

Цените на жилищата продължават да се покачват

Търсенето е голямо

Има активно търсене на имоти в цялата страна - в големите градове, курортите и селските райони.

Цените на жилищата ще продължат да нарастват, но по-малко отколкото през миналата година, прогнозират брокери. Основната причина за това е голямото търсене. През миналата година търсенето значително изпреварваше предлагането на пазара, което доведе до голямо покачване на цените.

През настоящата година очакванията са за значително по-балансиран пазар, като предлагането постепенно ще се увеличава - както на първичния, така и на вторичния пазар. Покачването на лихвите също може да има положително влияние на пазара. Купувачите ще видят, че вдигането на лихвите е плавно и минимално, ще могат да направят преценка какви ще бъдат вноските им по ипотечните кредити и това ще ги направи по-уверени да пристъпят към сключване на сделка, смятат брокери на имоти.

От началото на годината има активно търсене и предлагане на жилища. Интерес има към имоти в цялата страна - както в големите градове, така и в планинските и морските курорти и селските райони. Хората купуват имоти както, за да живеят в тях със семейството си, така и като инвестиция, защото инфлацията продължава да е по-висока от лихвите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти