5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

2016: Лъжи, пропаганда и всичките злини на света

Юнската нощ, когато британците решиха да напуснат ЕС, беше като земетресение

Отиващата си 2016 година разруши голяма част от представите ни за света, в който живеем. Започнахме да се съмняваме в бъдещето на Европа и солидарността на западния свят.

Тази година ни шокира така, както никоя друга преди това. Загубихме вяра в предвидимия ход на историята. Спряхме да вярваме, че нашето бъдеще е в единението – независимо от проблемите, които има Европа в момента. Загубихме и вярата си, че светът ще продължи неудържимо да се развива по образците на либералната демокрация. Загубихме и увереността си, че нашите институции могат успешно да контролират политиците. Изправени сме пред руините на нашата представа за света.

Всички се заблудиха – социолози, бюра за залагания и политически наблюдатели. Онази юнска нощ, когато британците решиха да напуснат ЕС, беше като земетресение. Пропагандата на евроскептиците пожъна успех.

А хората повярваха на всички нелепости: че стотиците милиони от вноските в ЕС ще се влеят в образователната система, че Островът ще може да сключва търговски договори с цял свят и че Брекзит ще доведе до икономически бум. За първи път една изцяло лъжлива кампания се оказа напълно успешна.
Междувременно обаче знаем, че излизането от ЕС ще бъде много сложно и ще донесе икономически вреди за всички. А сметката за това ще платят британците от икономически по-слабите региони на север, които гласуваха за Брекзит. Те гласуваха по този начин включително от политическа носталгия и заради копнежа по едно привидно прегледно минало. След референдума вече знаем, че това бяха по-възрастните и по-нискообразованите хора. Тези “губещи от глобализацията” се превърнаха в определен политически фактор. Европа обаче загуби своята увереност. Мирният проект, който определяше изминалите десетилетия, е поставен под въпрос след британския референдум. Готовността за компромиси между съседите отслабна, а солидарността се превърна в мръсна дума. И призракът на национализма от двете световни войни празнува своето възкресение.

А от погледа навън ни втриса. Европейците видяха как президентът Ердоган използва неуспешния опит за преврат, за да превърне Турция в диктатура. Чистките и масовите арести са инструментите за разширяване на неговата власт. А ЕС се е вкопчил отчаяно в споразумението за бежанците, опитвайки се да не прекъсва диалога с Анкара. Всъщност отдавна няма място за никакъв диалог, след като някогашният реформатор Ердоган се превърна във владетел автократ.

Но също и самият ЕС си отглежда политически врагове. От няколко години Виктор Орбан необезпокоявано изпразва от съдържание унгарските демократични институции и настройва източноевропейците срещу Запада. Един Ярослав Качински в Полша успешно му подражава – стъпка по стъпка той орязва демократичните права, а Европа наблюдава случващото се безпомощно. Наскоро старият борец за свобода Лех Валенса настоя ЕС да изхвърли Полша от редиците си. Съюзът обаче не може да го стори, защото собствените му правила връзват ръцете на демократите в Европа. И после – Тръмп. Когато през ноември се случи немислимото и американците избраха за президент един бизнес магнат с непредвидим характер, съмнително минало и без никакъв политически опит, това беше още по-силен шок за Европа. Доверието в западния свят, в НАТО и в демокрацията в САЩ бяха разклатени. “Губещите от глобализацията” надигнаха глава, а заедно с тях и всевъзможни расисти, женомразци и десни екстремисти. На фона на тези заплахи Европа би трябвало да затегне редиците си. Изглежда обаче, че само малцина осъзнават сериозността на положението. Към тях без съмнение спада и Ангела Меркел.

А Владимир Путин отстрани доволно потрива ръце. Европейските десни популисти флиртуват с него и не отказват парите му. Разбират ли избирателите в Австрия какво прави австрийската “Партията на свободата” в Москва? Или може би искат да се събудят някой ден като провинция на една нова великоруска империя? По същия начин десните популисти във Франция и Нидерландия търсят близостта на Путин. И той използва всички инструменти, за да подкопава Европа – от кибератаки до пропагадни войни.

Защитният пласт на цивилизацията е тънък, а популистите – от Найджъл Фараж до “Алтернатива за Германия” – използват движението през границите като политическо средство. Британецът постоянно търси някое табу, което да наруши. В Германия пък Маркус Претцел от популистката “Алтернатива за Германия” използва берлинския атентат, за да атакува канцлерката Меркел. Мотото на популистите гласи: Фактите не са важни, край на всякакво благоприличие. Един Йозеф Гьобелс би се гордял с такива ученици.

Все пак имаме още един шанс. В Австрия стана ясно, че либералните избиратели са мобилизирани. Те осуетиха настъплението на кандидата на дясната партия Хофер. Опозицията в Полша също се бори с пълни сили срещу демонтажа на демокрацията. И всеки, който не иска сценариите от 2016 година да определят и бъдещето му, трябва да покаже личен ангажимент в защита на либералната демокрация. А това означава да покажем на всички подобни на Фараж и Претцел по света докъде се простират границите им.

(БГНЕС)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. I nii zagubihme – prez 1989 podredenia ni , makar i siromashki svet se srina, mnogumina umriaha v nishteta, kogato behme prodadeni za zhalti stotinki na vas, sega prez 2016 zagubihme detskata si nevinnost i mechta posiata prez 1990, che ste po razlichni ot komunistite. Parvite beha paranoichni nasilnici, vie ste studenokravni , debelokozhi bezhabernici. Vzemaite si Merkel i kompania i na bunishteto. Otvorete pat za novi, mladi i neopetneni lideri. A zhenomrazcite sa sred vashute hiumneta .

 2. Както и да го усукваме, бананови републики сме, с или без Брекзит.

 3. Душевните терзания на един либералнодемократичен уpод…

 4. Не коректна и не вярна статия. Целяща омъскаряването на Русия. Долна авторка пилеща глупости.

 5. А ето кой е виновен! Европейската кокошка, оплодотворена от американския петел, снесла златно яйце, обаче злият Путин го погледнал с лош поглед и го урочасал и то излязло запъртък. За ужас на либерастите, дето вече сънуват кошмари как във виенската опера, австрийска губерния се провеждат фестивали на червеноармейската и православната музика. Кажи му ,,Дойче Веле“ и го не обиждай повече!

 6. Барбара Везел и цялата паплач от “Дойче веле” да си приготвят повече вазелин, защото и за тях ще има възмездие. От дете помня, още от времето на бай Тошо тези изчадия на ада промиват мозъците на хората с лъжа. С тази лъжлива пропаганда съсипаха съдбите на стотици милиони хора. Какво им е лошо на британците, че излизат от ЕС? Утре когато по линия на разни споразумения корпорациите от Северна Америка залеят пазарите на ЕС с боклук само британците ще са защитени. Когато корпорациите започнат да съдят национални държави в частни съдилища и няма да признават законите на съответната страна в Англия няма да го има този проблем, нали? Много може да се напише, но едно е ясно, никой няма нужда от лъжите на Дойче веле и подобните нему СМИ, защото те са вредни за обществото.

  1. Глупости на търкалета. Англичаните сега се преориентират за търговия със САЩ защото това им дава индивидуални преференций за стоките им. Брекзит беше цирк и излъгаха хората като им насадиха, че ЕС им взима повече като вноска отколкото им дава като фондове. Сега хората се вайкат защото Англия ще трябва да плаща доло-горе същата вноска но само за да е във единния европейски пазар. В Полша, популистите вече започнаха да цензурират медийте… да не говориме за отричането на еволюцията… примери за добрия Путин пък бол…анексирането на Крим като за начало.

   1. От гледна точка на една либералнодемократична кyрва си прав… От моята си – олигoфрен.

 7. Но за първи път ли, британците се извъртат като фурнаджийска лопата, в най тежкия момент за франчужите през ВСВ, въпреки скрепения договор за взаимопомощ, си прибраха войските и избягаха…!?!?!? Въпреки джентълменското покорно сваляне на знамената си пред нашия Генерал Вазов, че ги бъхти като – маче у дере през ПСВ, после Чърчил поръчал зад гърба на Сталин – поради това че сме обявили символична война на Щатите, София след бомбардировките да е като разорана нива за картофи. СЕГА ЕВРОПА ЗАЩО РОНИ СЪЛЗИ ЗА ТИЯ МЕКИ британски КИТКИ, и ЗАЩО ВЯРВАМЕ НА ЯНКИТЕ…РАЗПУСНАХА НИ АРМИЯТА И СИ РАЗПОЛОЖИХА ВОЕННИ БАЗИ У НАС, ЕБАТИ И ШУБЕТО… и вярват, ЧЕ НЯМА ДА ГИ НАПЛЕСКАМЕ, С ВЕКОВЕН ЯД КАРАШИК… ???!!!

  1. Символична война ми звучи като малко бременна, демек няма такова животно. Просо и на времето народът е бил глупав и сега продължава да е. За армията няма как да не съм по-несъгласен. Имахме армия на брои но не на техника и въоръжение. В 21 век, воините такива каквито са се водили преди ги няма. Сега войните се водят в нета или от въздуха. Това, че сме влезли в НАТО, а от там изискват да се заплаща трудът на войника и да имаме професионална армия със стандарти и модерна техника а ние нямаме си е наше решение и проблем. А това за плескането си е твой проблем или по-скоро твоя фантазия. Не пиши каквото искаш да бъде според теб, а какво е в действителност.

   1. а не ти ли звучи кат „малко олигoфрен“? Щот олигoфрени кат теб са я обявили…

  2. Британците иат интереси и не им пука за кypвите кат петро или радев дет искат вечна евроатлантическа дружба…

 8. XORATA PROZRQXA CHE GOLEMITE ZAPADNI PEDEGEISKI LYJLIVI CENNOSTI V SYSCHTOST SA BEZOGLEDNA EKSPOLATACIQ ROBSTVO I VOINI I BEDSTVIQ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.