2024 г. може да бъде още по-гореща

Снимка: Pixabay

Ел Ниньо намалява възможността на океана да абсорбира въглероден диоксид

Трупа се по-бързо от очакваното

Въглеродният диоксид се натрупва в атмосферата по-бързо, отколкото е необходимо, за да се ограничи ръстът на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Това заяви британската Метеорологична служба, цитирана от Прес асосиейшън/ДПА.

Тази граница е ключова цел на Парижкото споразумение, сключено през 2015 г., въпреки че продължаващите оттогава емисии правят постигането u все по-трудно.

Метеорологичната служба прогнозира, че през май нивата на въглероден диоксид ще достигнат своя връх от 426,6 частици на милион (ppm), което е максимумът през последните 2 милиона години. Те се променят през различните сезони, като растенията в северното полукълбо абсорбират газа по време на растежа си през пролетта, а през есента окапалите листа освобождават въглеродния диоксид обратно в атмосферата.

От Метеорологичната служба заявиха, че без растенията и океаните, които абсорбират въглеродния диоксид, увеличението на атмосферните нива би било почти два пъти по-голямо.

Ел Ниньо, който в многогодишни цикли води до по-високи температури на морската повърхност и на атмосферата, е намалил способността на океана да абсорбира толкова въглероден диоксид, колкото обикновено, което допринася за повишаването на концентрацията му в атмосферата.

„Дори когато компенсираме временните ефекти на Ел Ниньо, установяваме, че предизвиканите от човека емисии все пак ще доведат до повишаване на въглеродния диоксид през 2024 г., което ще бъде на абсолютната граница на спазването на изискванията за 1,5 градуса по Целзий“, заяви Ричард Бетс, автор на прогнозата на английската служба.

Повишаването на въглеродния диоксид в атмосферата се дължи изцяло на хората, които изгарят изкопаеми горива, произвеждат цимент и изсичат горите, които иначе биха го абсорбирали.

Настоящото ниво на затопляне се оценява на около 1,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Преминаването на границата от 1,5 градуса ще се случи, след като тя стане средна за период от около 20 години, така че само една отделна година над тази стойност няма да означава, че Парижкото споразумение не е изпълнило целта си.

Метеорологичната служба на Великобритания прогнозира, че 2024 г. може да бъде още по-гореща поради Ел Ниньо, който ще допринесе за затоплянето, причинено от емисиите на парникови газове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука