21 апартамента са пострадали при взрива във варненския блок

Общината осигури подслон за 5 семейства, частни фирми и граждани помагат за ремонтите

21 от общо 36 апартамента са пострадали при адския взрив в бл. 302 във варненския кв. Владиславово в понеделник призори, стана ясно при продължаващите огледи на сградата. Шест от жилищата са в руини. "Останалите 30 са обитаеми, но в половината има сериозни щети", съобщи кметът на Варна Иван Портних.

Той благодари на частни фирми, които веднага са откликнали на призива за съдействие и се заемат с ремонтите в частните имоти, повечето от които не са застраховани. "Ще сезираме местния парламент, за да се намери вариант и общината да се включи в тази дейност", допълни кметът.

Според него 14 души от 5 семейства вече настанени в общински жилища, където имат нормални условия за живот. Пострадалите ще получат еднократна помощ от 375 лв. от дирекция "Социално подпомагане", както и социална помощ от кметството.

След първия оглед на конструкцията на блока по нея не са открити сериозни нарушения, но окончателно становище дали сградата е стабилна, ще даде експертиза. Започва възстановяването на прекъснатите от пожара комуникации в запечатания и охраняван от полицията вход, за да могат обитателите на запазените жилища да се върнат у дома.

В общинско жилище ще бъде приютена и една от двете настанените във Военноморска болница пенсионерки, вдишали много дим. Предстои тя да бъде изписана. Състоянието на другата жена на 80 г. обаче остава тежко. Тя е настанена в реанимация заради белодробен оток, съобщиха от болницата.

След трагедията варненци създадоха специална група в социалната мрежа, за да подпомогнат бедстващите си съграждани. Над 800 души вече са обявили готовност да участват в ремонтите с личен труд, да дарят дрехи и обувки и да организират дарителски кампании. Издирването на заподозрения 66-годишен бивш полицай Веселин Димитров продължава.

Коментари

Задължително поле