Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

21-ви сме по производство на вино в света България е изнесла 600 хиляди хектолитра през 2016 г.

Президентът на Международната организация по лозата и виното Моника Кристман поздрави за добрата организация на конгреса министъра на земеделието Румен Порожанов и министъра на туризма Николина Ангелкова (вдясно). Снимка: Пламен Стоименов

България е на 21-во място в света по производство на вино и на 23-то по площ на лозята. Данните бяха представени по време на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство, който се провежда в София.

„Лозаро-винарският сектор е водещ за земеделието в България и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата политика на държавата“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, който откри форума.

По думите му провеждането на конгреса за първи път у нас потвърждава яркото място на страната ни във винопроизводството.

„Консумацията на вино в световен мащаб се увеличава в последните 10 години“, посочи Жан-Мари Оран, Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV). По думите му потреблението на напитката в глобален мащаб е 241 млн. хектолитра, като делът на България е 1 млн. хектолитра годишно.

„Площта на засадените лозя у нас е 67 хиляди хектара, като малко над 16 хиляди са нови насаждения. В страната са регистрирани 263 изби, които произвеждат 160 хил. тона винено грозде годишно или 1,3 млн. хектолитра“, оповести Радослав Радев председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК).

„Потреблението на вино у нас расте, за сметка на ракията“, коментира той. По думите му производството на домашно вино в страната възлиза на 150 хил. тона годишно. Относно предпочитанията на българите той коментира, че пием почти равни количества червено и бяло вино, а розето заема 5% дял от всички продажби на напитката в страната. „Бутилка българско вино може да купите за 3,50 евро, а вносна – за около 7 евро“, заяви председателят на камарата.

За миналата година България е изнесла 600 хиляди хектолитра вино, като основните ни пазари са Полша, Русия, Великобритания и Китай. В същото време вносът е едва 50 хил. хектолитра.

„55 района за производство на вина в страната са със защитено географско указание“, коментира Радев. Той представи кои са характерните местни сортове за страната ни като за Дунавския регион са Димят, Мискет и Гъмза, а за Тракийската низина – Мускат, Мавруд, Рубин, Памид и Мелник.

Световният конгрес по лозарство и винарство продължава до втори юни и в него участват над 1000 делегати от цял свят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.