21 досъдебни производства са образувани във връзка с изборите в Софийски апелативен район

В Софийския апелативен район са образувани 21 досъдебни производства във връзка с провеждането на изборите за Народно събрание на Република България на 26 март 2017 г. Те се водят от Районните прокуратури в Костинброд, Ботевград, Ихтиман, Елин Пелин, Перник, Ботевград, Мездра, Самоков, Разлог, Бяла Слатина, Лом, Видин, Своге и Враца. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Дванадесет от делата са за предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право в подкрепа на определена политическа партия или коалиция. Другите осем са за създаване на организация за купуване на гласове.

По едно от делата, водено от РП – Видин, било извършено претърсване в къща в гр. Брегово, обитавана от лице, занимавало се с купуване на гласове. В ракла на диван била намерена скрита тетрадка с ръкописно изписани имена, ЕГН и размер на паричните суми, които са били предоставяни.

Разследват се случаи на предлагане на пари и хранителни продукти на лица, живущи в Ботевград, Елин Пелин, Ихтиман, Перник, Бяла Слатина, Видин, на териториите на общините Белица, Гърмен, Костинброд, Самоков, Своге, в селата Мокреш, обл. Монтана и с. Градешница, обл. Враца.

Сред досъдебните производства е и това, образувано по сигнал за лице, организирало хора в общините Елин Пелин и Горна Малина, които следвало да намират гласоподаватели от с. Белопопци, готови срещу сумата от 50 лв. да гласуват за определена политическа партия.

По бързо производство, водено от РП – Враца, е бил задържан К. Златанов, който в периода 24.03.2017 г. - 25.03.2017 г. в гр. Криводол предлагал по 30 лева на различни лица с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на конкретна партия. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан до 72 часа.

Едно от производствата приключило със споразумение между прокурор в Районна прокуратура – Мездра и защитата на подсъдимия И. Илиев. Той се е признал за виновен в това, че на 22.03.2017 г. в гр. Мездра, на ул. „Принчовец“ предложил на две лица парична сума от 30 лв. с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на предстоящите парламентарни избори в полза на една от политическите партии. На Илиев е наложено наказание от единадесет месеца „Лишаване от свобода“ с изпитателен срок от три години.

В района на Апелативна прокуратура – София са образувани 193 преписки, касаещи провеждането на изборите за 44-то Народно събрание на Република България, като 154 от тях са прекратени поради липса на данни за извършени престъпления от общ характер.

Коментари

Задължително поле